|
|
Γραμμή 7: |
Γραμμή 7: |
| |process_provision_org_group=8210 | | |process_provision_org_group=8210 |
| |process_provision_org=37171 | | |process_provision_org=37171 |
− | |process_provision_org_directory=Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, Κεντρικής Υπηρεσίας ΕΦΕΤ. | + | |process_provision_org_directory=Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού |
| |process_remarks=Η κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων αποτελεί απαίτηση του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων και αφορά το προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων. Από την παραπάνω κατάρτιση μπορεί να εξαιρείται μόνο το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρο τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης προγράμματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης, από το οποίο να προκύπτει σαφώς ότι ο εργαζόμενος είναι επαρκώς καταρτισμένος σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας ή άλλου καταλλήλου κατά περίπτωση τομέα των τροφίμων. | | |process_remarks=Η κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων αποτελεί απαίτηση του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων και αφορά το προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων. Από την παραπάνω κατάρτιση μπορεί να εξαιρείται μόνο το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρο τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης προγράμματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης, από το οποίο να προκύπτει σαφώς ότι ο εργαζόμενος είναι επαρκώς καταρτισμένος σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας ή άλλου καταλλήλου κατά περίπτωση τομέα των τροφίμων. |
| Δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων έχουν: | | Δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων έχουν: |
Γραμμή 15: |
Γραμμή 15: |
| Οι επιχειρήσεις τροφίμων που υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP μπορούν ή να εφαρμόσουν εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΦΕΤ ή να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα σύμφωνα με το σύστημα που εφαρμόζουν. Η επιχείρηση οφείλει να τεκμηριώνει σαφώς και επαρκώς την κατάρτιση του προσωπικού της μέσω τήρησης κατάλληλων αρχείων εκπαίδευσης, όπως αυτά προβλέπονται από το Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων, βασισμένο στις αρχές του HACCP που εφαρμόζει. | | Οι επιχειρήσεις τροφίμων που υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP μπορούν ή να εφαρμόσουν εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΦΕΤ ή να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα σύμφωνα με το σύστημα που εφαρμόζουν. Η επιχείρηση οφείλει να τεκμηριώνει σαφώς και επαρκώς την κατάρτιση του προσωπικού της μέσω τήρησης κατάλληλων αρχείων εκπαίδευσης, όπως αυτά προβλέπονται από το Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων, βασισμένο στις αρχές του HACCP που εφαρμόζει. |
| Ο ΕΦΕΤ καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων εκπαίδευσης, εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την ΥΑ 14708/2007 (ΦΕΚ Β΄1616), διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τις σχετικές βεβαιώσεις κατάρτισης. | | Ο ΕΦΕΤ καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων εκπαίδευσης, εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την ΥΑ 14708/2007 (ΦΕΚ Β΄1616), διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τις σχετικές βεβαιώσεις κατάρτισης. |
| + | |process_estimated_implementation_duration_min=P3M |
| + | |process_estimated_implementation_duration_max=P3M |
| |process_provided_language=Ελληνικά | | |process_provided_language=Ελληνικά |
| |process_evidence_identification_type=Ταυτοποιητικό έγγραφο | | |process_evidence_identification_type=Ταυτοποιητικό έγγραφο |
Γραμμή 45: |
Γραμμή 47: |
| |process_application_description=Αίτηση Έγκρισης Εκπαιδευτικού Προγράμματος | | |process_application_description=Αίτηση Έγκρισης Εκπαιδευτικού Προγράμματος |
| |process_application_related_url=https://www.efet.gr/index.php/el/food-industry/ekpaidefsi-prosopikoy-epixeiriseon | | |process_application_related_url=https://www.efet.gr/index.php/el/food-industry/ekpaidefsi-prosopikoy-epixeiriseon |
− | |process_application_note=Οι αιτήσεις για έγκριση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων υποβάλλονται από τον εκπαιδευτικό φορέα (φορέα υλοποίησης) σύμφωνα με το προτυποποιημένο έντυπο που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ (χρήση από τον παραπάνω σύνδεσμο του εντύπου aitisi.doc). Η αίτηση περιλαμβάνει στοιχεία του φορέα υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος (επωνυμία και νομική υπόσταση , ΑΦΜ, ταχυδρομική διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας, τον τόπο υλοποίησης, το ωρολόγιο πρόγραμμα του εκπαιδευτικού προγράμματος (ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής), στοιχεία των επιχειρήσεων το προσωπικό των οποίων συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (επωνυμία, ΑΦΜ, είδος διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας), στοιχεία των εκπαιδευόμενων (πίνακας με ονοματεπώνυμο, φύλο, ΑΦΜ, ταυτότητα/διαβατήριο, στοιχεία επικοινωνίας, ΑΦΜ επιχείρησης στην οποία εργάζεται) και στοιχεία των εκπαιδευτών (αριθμός μητρώου εκπαιδευτών, ονοματεπώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας, ώρες διδασκαλίας). Μαζι με την αίτηση έγκρισης υποβάλλεται και αντίγραφο των αιτήσεων των επιχειρήσεων τροφίμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης. | + | |process_application_note=Οι αιτήσεις για έγκριση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων υποβάλλονται από τον εκπαιδευτικό φορέα (φορέα υλοποίησης), σύμφωνα με το προτυποποιημένο έντυπο που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ (χρήση από τον παραπάνω σύνδεσμο του εντύπου aitisi.doc). Η αίτηση περιλαμβάνει στοιχεία του φορέα υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος (επωνυμία και νομική υπόσταση , ΑΦΜ, ταχυδρομική διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας, τον τόπο υλοποίησης, το ωρολόγιο πρόγραμμα του εκπαιδευτικού προγράμματος (ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής), στοιχεία των επιχειρήσεων το προσωπικό των οποίων συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (επωνυμία, ΑΦΜ, είδος διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας), στοιχεία των εκπαιδευόμενων (πίνακας με ονοματεπώνυμο, φύλο, ΑΦΜ, ταυτότητα/διαβατήριο, στοιχεία επικοινωνίας, ΑΦΜ επιχείρησης στην οποία εργάζεται) και στοιχεία των εκπαιδευτών (αριθμός μητρώου εκπαιδευτών, ονοματεπώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας, ώρες διδασκαλίας). Μαζι με την αίτηση έγκρισης υποβάλλεται και αντίγραφο των αιτήσεων των επιχειρήσεων τροφίμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης. |
| Κάθε αίτηση αφορά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, λαμβάνει ξεχωριστό αριθμό πρωτοκόλλου που χαρακτηρίζει μοναδικά το πρόγραμμα και συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται από τη κείμενη νομοθεσία. (Άρθρο 10 ΥΑ 14708/17-08-2007, ΦΕΚ Β 1616). Κάθε αίτηση ανά πρόγραμμα συνοδεύεται υποχρεωτικά από διαβιβαστικό έγγραφο στο οποίο αναγράφονται όλα τα συνημμένα έγγραφα του προγράμματος. | | Κάθε αίτηση αφορά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, λαμβάνει ξεχωριστό αριθμό πρωτοκόλλου που χαρακτηρίζει μοναδικά το πρόγραμμα και συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται από τη κείμενη νομοθεσία. (Άρθρο 10 ΥΑ 14708/17-08-2007, ΦΕΚ Β 1616). Κάθε αίτηση ανά πρόγραμμα συνοδεύεται υποχρεωτικά από διαβιβαστικό έγγραφο στο οποίο αναγράφονται όλα τα συνημμένα έγγραφα του προγράμματος. |
| Να σημειωθεί ότι η αποστολή των ανωτέρω θα πρέπει να λαμβάνει χώρα εντός των χρονικών προθεσμιών που ορίζει η σχετική νομοθεσία, ήτοι σαράντα (40) τουλάχιστον ημέρες πριν την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος και θα αφορά στη υλοποίηση προγράμματος με χρονικό ορίζοντα τριών (3) μηνών (90 ημερολογιακών ημερών) από την ημερομηνία υποβολής/πρωτοκόλλησης της αίτησης. | | Να σημειωθεί ότι η αποστολή των ανωτέρω θα πρέπει να λαμβάνει χώρα εντός των χρονικών προθεσμιών που ορίζει η σχετική νομοθεσία, ήτοι σαράντα (40) τουλάχιστον ημέρες πριν την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος και θα αφορά στη υλοποίηση προγράμματος με χρονικό ορίζοντα τριών (3) μηνών (90 ημερολογιακών ημερών) από την ημερομηνία υποβολής/πρωτοκόλλησης της αίτησης. |
Γραμμή 125: |
Γραμμή 127: |
| |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά) | | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά) |
| |process_evidence_owner=ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ | | |process_evidence_owner=ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ |
− | |process_evidence_description=Για την έγκριση του εκάστοτε εκπαιδευτικού προγράμματος από τον ΕΦΕΤ απαιτείται η υποβολή αναλυτικού ωρολογίου προγράμματος κατάρτισης του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων από τους φορείς υλοποίησης. | + | |process_evidence_description=Αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα κατάρτισης του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων από τους φορείς υλοποίησης. |
| |process_evidence_related_url=https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20070201616 | | |process_evidence_related_url=https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20070201616 |
| |process_evidence_note=Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντάσσεται στο επίπεδο ένα (1) και στοχεύει στη μετάδοση γενικών και βασικών γνώσεων για την ορθή εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών/χειρισμών για την Υγιεινή και Ασφάλεια των Τροφίμων. Οι θεματικές ενότητες με τα επιμέρους θεματικά πεδία προς ανάλυση που συγκροτούν το ελάχιστο περιεχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ και στο σύνδεσμο: https://www.efet.gr/index.php/el/food-industry/ekpaidefsi-prosopikoy-epixeiriseon | | |process_evidence_note=Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντάσσεται στο επίπεδο ένα (1) και στοχεύει στη μετάδοση γενικών και βασικών γνώσεων για την ορθή εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών/χειρισμών για την Υγιεινή και Ασφάλεια των Τροφίμων. Οι θεματικές ενότητες με τα επιμέρους θεματικά πεδία προς ανάλυση που συγκροτούν το ελάχιστο περιεχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ και στο σύνδεσμο: https://www.efet.gr/index.php/el/food-industry/ekpaidefsi-prosopikoy-epixeiriseon |
Γραμμή 434: |
Γραμμή 436: |
| |process_step_official=Αρμόδιος φορέας | | |process_step_official=Αρμόδιος φορέας |
| |process_step_implementation=Χειροκίνητη ενέργεια | | |process_step_implementation=Χειροκίνητη ενέργεια |
| + | |process_step_duration_min=P1D |
| + | |process_step_duration_max=P1D |
| |process_step_description=Οι φορείς υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης χειριστών τροφίμων Επιπέδου-1, καλούνται να ενημερώσουν τους τελικώς καταρτιζόμενους τους, για τους οποίους έχουν καταβάλει στον ΕΦΕΤ το σχετικό χρηματικό ποσό (30 ευρώ), να συμμετάσχουν στις προβλεπόμενες εξετάσεις με χρήση ηλεκτρονικού συνδέσμου (link). | | |process_step_description=Οι φορείς υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης χειριστών τροφίμων Επιπέδου-1, καλούνται να ενημερώσουν τους τελικώς καταρτιζόμενους τους, για τους οποίους έχουν καταβάλει στον ΕΦΕΤ το σχετικό χρηματικό ποσό (30 ευρώ), να συμμετάσχουν στις προβλεπόμενες εξετάσεις με χρήση ηλεκτρονικού συνδέσμου (link). |
| }} | | }} |
Γραμμή 450: |
Γραμμή 454: |
| {{process steps | | {{process steps |
| |process_step_num_id=12 | | |process_step_num_id=12 |
− | |process_step_exit=Όχι | + | |process_step_exit=Ναι |
| |process_step_child=Όχι | | |process_step_child=Όχι |
| |process_step_title=Χορήγηση Βεβαίωσης Επιτυχούς Κατάρτισης | | |process_step_title=Χορήγηση Βεβαίωσης Επιτυχούς Κατάρτισης |