156310Έκδοση Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

Από Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών
Μετάβαση σε:πλοήγηση, αναζήτηση

fc3df6ba-17e2-4ac0-8e92-e7ab360076f8 156310

Με μια ματιά

Σημεία εξυπηρέτησης

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ψηφιακά σημεία παροχής

  • Δεν παρέχεται ψηφιακά

Αριθμός δικαιολογητικών

10

Κόστος

100 €

Προθεσμία διεκπεραίωσης

28 ημέρες

Περιγραφή

Η διαδικασία αφορά την έκδοση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.) και απευθύνεται σε επιχειρήσεις εστίασης ή αναψυχής κατόπιν αίτησής τους.

Βασικές πληροφορίες

Θεσμικός φορέας

Οργανική μονάδα θεσμικού φορέα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ

Σχετικοί σύνδεσμοι

Διάρκεια Ισχύος

3 έτη

Παρατηρήσεις

Σκοπός του Ειδικού Σήματος για την Ποιότητα της Ελληνικής Κουζίνας (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.) είναι η προώθηση του τουρισμού γαστρονομίας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς. (Άρθρο 14 του Νόμου 4582/2018 ΦΕΚ 208/Α).

Η απόκτηση του Ε.ΣΠ.Ε.Κ. είναι προαιρετική και χορηγείται για μία τριετία στο όνομα της επιχείρησης εστίασης ή αναψυχής για την οποία υποβλήθηκε η σχετική αίτηση.

Ανάκληση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. μπορεί να πραγματοποιηθεί στις εξής περιπτώσεις: α) σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι επιχειρήσεις που διαθέτουν Ε.Σ.Π.Ε.Κ. δεν τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της 450/2025 (ΦΕΚ 159/Β) Υπουργικής Απόφασης κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο από ειδικό συλλογικό όργανο ελέγχου. β) σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή στην άδεια λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης γ) σε περίπτωση μετακόμισης της επιχείρησης

δ) σε περίπτωση αλλαγής του χαρακτήρα της επιχείρησης εστίασης (π.χ. από ελληνική σε κινεζική κουζίνα) ή αλλαγή του συνόλου του καταλόγου εδεσμάτων χωρίς την ενημέρωση της Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού (π.χ. από ελληνικό σε διεθνές μενού).

Τελευταία ενημέρωση

26/03/2025

Αίτηση

Τύπος αίτησης

Αίτηση

Κατάθεση

Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email)

Κατατίθεται από

Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα

Τίτλος

Αίτηση χορήγησης Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

Σημειώσεις

Συνημμένα υποβάλλονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Τι θα χρειαστείτε

Μέσα εξακρίβωσης της ταυτότητας, ταυτοποίησης και υπογραφής

Ψηφιακή υπογραφή

  • 1 1 Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 ότι πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 ... Υπεύθυνη Δήλωση

    Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 ότι πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και έχουν ληφθεί υπόψη τα κριτήρια του άρθρου 7 της υπ’ αριθ. 450/10.01.2025 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 159/Β).

    Κατάθεση από: Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email)

    Κατατίθεται από: Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα

    Σχετιζόμενη διαδικασία: Υπεύθυνη δήλωση και ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση

  • 2 2 Φωτοαντίγραφο της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης ή αναψυχής ή του μοναδικού αριθμού γνω ... Άδεια λειτουργίας

    Φωτοαντίγραφο της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης ή αναψυχής ή του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης

    Κατάθεση από: Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email)

  • 3 3 Αντίγραφο καταλόγου εδεσμάτων (στα ελληνικά και αγγλικά) που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές πα ... Πίνακας / Κατάσταση / Κατάλογος

    Αντίγραφο καταλόγου εδεσμάτων (στα ελληνικά και αγγλικά) που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και σε προϊόντα Π.Ο.Π. καθώς και σύντομη περιγραφή των εδεσμάτων για τυχόν αλλεργιογόνα στοιχεία. Η επιχείρηση ενθαρρύνεται να προσαρμόζει τον κατάλογο στα εποχικά προϊόντα και εδέσματα, εφόσον τηρούνται οι σχετικοί όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και τα κριτήρια του άρθρου 7 της ΥΑ 450/2025 ΦΕΚ 159/Β).

    Κατάθεση από: Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email)

    Κατατίθεται από: Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα

  • 4 4 Αντίγραφο καταλόγου εμφιαλωμένων ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων (κατά προτίμηση από την αμπελουρ ... Πίνακας / Κατάσταση / Κατάλογος

    Αντίγραφο καταλόγου εμφιαλωμένων ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων (κατά προτίμηση από την αμπελουργική ζώνη στην οποία βρίσκεται το εστιατόριο) και σύντομη περιγραφή (στα ελληνικά και αγγλικά).

    Κατάθεση από: Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email)

    Κατατίθεται από: Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα

  • 5 5 Αντίγραφο καταλόγου τουλάχιστον τριών γευμάτων (set menu) που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές π ... Πίνακας / Κατάσταση / Κατάλογος

    Αντίγραφο καταλόγου τουλάχιστον τριών γευμάτων (set menu) που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και σε προϊόντα Π.Ο.Π. (στα ελληνικά και αγγλικά).

    Κατάθεση από: Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email)

    Κατατίθεται από: Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα

  • 6 6 Πρόσφατα πιστοποιητικά απολύμανσης, απεντόμωσης, μυοκτονίας καθώς και τυχόν ύπαρξη πιστοποιητικού HA ... Πιστοποιητικό

    Πρόσφατα πιστοποιητικά απολύμανσης, απεντόμωσης, μυοκτονίας καθώς και τυχόν ύπαρξη πιστοποιητικού HACCP.

    Κατάθεση από: Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email)

    Κατατίθεται από: Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα

  • 7 7 Πιστοποιητικό του υπεύθυνου του εστιατορίου για την παρακολούθηση σεμιναρίου στην «Υγιεινή και ασφάλ ... Πιστοποιητικό

    Πιστοποιητικό του υπεύθυνου του εστιατορίου για την παρακολούθηση σεμιναρίου στην «Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων» του οδηγού ΕΦΕΤ από πιστοποιημένο από τον ΕΦΕΤ φορέα ή εκπαιδευτή.

    Κατάθεση από: Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email)

    Κατατίθεται από: Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα

  • 8 8 Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 του υπεύθυνου του εστιατορίου ότι το προσωπικό έχει λ ... Υπεύθυνη Δήλωση

    Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 του υπεύθυνου του εστιατορίου ότι το προσωπικό έχει λάβει γνώση και έχει εκπαιδευτεί από τον ίδιο για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στο χειρισμό των τροφίμων.

    Σχετικός σύνδεσμος: Σύνδεσμος

    Κατάθεση από: Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email)

    Κατατίθεται από: Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα

    Σχετιζόμενη διαδικασία: Υπεύθυνη δήλωση και ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση

  • 9 9 Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους €100,00 υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΛΕ 1450189001) μέσω της εφα ... Αποδεικτικό

    Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους €100,00 υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΛΕ 1450189001) μέσω της εφαρμογής e-παράβολο. (κωδ. 3516)

    Κατάθεση από: Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email)

    Κατατίθεται από: Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα

  • 10 10 Τιμολόγια της επιχείρησης από τα οποία να προκύπτουν: φέτα Π.Ο.Π., 4 ελληνικά τοπικά τυριά, έξτρα πα ... Φορολογικό παραστατικό

    Τιμολόγια της επιχείρησης από τα οποία να προκύπτουν: φέτα Π.Ο.Π., 4 ελληνικά τοπικά τυριά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ελληνικής παραγωγής (για σαλάτες), καλής ποιότητας ελαιόλαδο ελληνικής παραγωγής (για μαγειρευτά), ελληνική πατάτα τηγανητή (π.χ. προέλευσης Νάξου), ελληνικός καφές, 3 εμφιαλωμένοι οίνοι και 3 εμφιαλωμένα αποστάγματα από Έλληνες παραγωγούς.

    Κατάθεση από: Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email)

    Κατατίθεται από: Φυσικά πρόσωπα, Νομικά πρόσωπα

Εκτύπωση

Προϋποθέσεις

  • 1 Διοικητικές Λίστα Ελέγχου για Διοικητικό Έλεγχο. Προϋποθέσεις - Υποχρεωτικά Κριτήρια : Κ.1 Προσφορά τουλάχιστον επτά (7) εδεσμάτων ελληνικής ή τοπικής κουζίνας που ακολουθούν ελληνικές παραδοσιακές συνταγές ανάλογα με τον γεωγραφικό χάρτη της επιχείρησης/ περιφέρειας ή που βασίζονται σε αυτές. Κ.2 Προσφορά «ελληνικής σαλάτας» κατά τους θερινούς μήνες. Κ.3 Προσφορά ενός τουλάχιστον μενού τριών (3) γευμάτων που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα. Κ.4 Προσφορά τουλάχιστον τεσσάρων (4) ελληνικών τυριών, με έμφαση κατά περίπτωση σε τοπικές παραγωγές. Κ.5 Χρησιμοποίηση αποκλειστικά καλής ποιότητας ελαιόλαδου ελληνικής παραγωγής για τα μαγειρευτά και έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ελληνικής παραγωγής για τις σαλάτες νωπές ή βραστέ με σχετική μνεία στους τιμοκαταλόγους. Κ.6 Σε περίπτωση που προσφέρονται πατάτες τηγανητές πρέπει να είναι "ελληνικές πατάτες τηγανητές" τηγανισμένες σε ελαιόλαδο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Κ.7 Προσφορά ελληνικού καφέ που θα παρασκευάζεται στη φωτιά ή στη χόβολη και όχι στον ατμό. Κ.8 Προσφορά 3 επιλογών εμφιαλωμένων οίνων και 3 επιλογών εμφιαλωμένων αποσταγμάτων από Έλληνες παραγωγούς και κατά προτίμηση από την αμπελουργική ζώνη στην οποία βρίσκεται το εστιατόριο. Κ.9 Σύντομη περιγραφή, στον κατάλογο, των παραδοσιακών εδεσμάτων για τυχόν αλλεργιογόνα στοιχεία . Κ. 10 Λίστα οίνου και αποσταγμάτων με σύντομη περιγραφή των ελληνικών οίνων και αποσταγμάτων. Κ.11 Συνθήκες άψογης καθαριότητας στις αίθουσες και υπαίθριους χώρους εστίασης, των εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, στους χώρους παρασκευής, αποθήκευσης και διάθεσης τροφίμων καθώς και στους χώρους υγιεινής. Κ. 12 Οδηγοί ΕΦΕΤ, τήρηση προδιαγραφών ασφάλειας τροφίμων και εκπαίδευση προσωπικού στους όρους υγιεινής όπως περιγράφονται στους οδηγούς. Κ.13 Τήρηση κανόνων υγιεινής από το προσωπικό.

  • 2 Διοικητικές Λίστα Ελέγχου για Επιτόπιο έλεγχο από Ειδικά Συλλογικά όργανα Ελέγχου. Υποχρεωτικά κριτήρια. Τα υποχρεωτικά κριτήρια, είναι οι ελάχιστες υποχρεωτικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα. Τα κριτήρια αυτά είναι συνολικά 20 και δεν βαθμολογούνται. Η αξιολόγηση τους γίνεται με απάντηση ΝΑΙ/ΟΧΙ, όπου το ΝΑΙ σημαίνει ότι το εστιατόριο ικανοποιεί επαρκώς το εξεταζόμενο κριτήριο, ενώ το ΟΧΙ σημαίνει ότι το εξεταζόμενο κριτήριο δεν ικανοποιείται. Η μη συμμόρφωση του εστιατορίου, έστω και με ένα από τα προαναφερόμενα υποχρεωτικά κριτήρια, αποτελεί λόγο απόρριψης της επιχείρησης. Κ.1 Προσφορά τουλάχιστον επτά (7) εδεσμάτων ελληνικής ή τοπικής κουζίνας που ακολουθούν ελληνικές παραδοσιακές συνταγές ανάλογα με τον γεωγραφικό χάρτη της επιχείρησης/ περιφέρεια ή βασίζονται σε αυτές. Κ.2 Προσφορά «ελληνικής σαλάτας» κατά τους θερινούς μήνες Κ.3 Προσφορά ενός τουλάχιστον μενού τριών (3) γευμάτων (set menu) που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα. Κ.4 Προσφορά τουλάχιστον τεσσάρων (4) ελληνικών τυριών, με έμφαση κατά περίπτωση σε τοπικές παραγωγές. Κ.5 Χρησιμοποίηση αποκλειστικά καλής ποιότητας ελαιόλαδου ελληνικής παραγωγής για τα μαγειρευτά και έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ελληνικής παραγωγής για τις σαλάτες νωπές ή βραστές, με σχετική μνεία στους τιμοκαταλόγους των επιχειρήσεων εστίασης. Κ.6 Σε περίπτωση που προσφέρονται πατάτες τηγανητές πρέπει να είναι "ελληνικές πατάτες τηγανητές" τηγανισμένες σε ελαιόλαδο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Κ.7 Προσφορά ελληνικού καφέ που παρασκευάζεται στη φωτιά ή στη χόβολη και όχι στον ατμό. Κ.8 Το κουβέρ περιλαμβάνει ελιές, ή/ και πάστα ελιάς, ή/ και τοπικό ορεκτικό. Βούτυρο ελληνικής παραγωγής μπορεί να παρέχεται μόνο εφόσον ζητηθεί. Κ.9 Οι υποψήφιες για τη λήψη του Σήματος επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τουλάχιστον από 3 επιλογές εμφιαλωμένων οίνων και 3 επιλογές εμφιαλωμένων αποσταγμάτων από Έλληνες παραγωγούς και κατά προτίμηση από την αμπελουργική ζώνη στην οποία βρίσκεται το εστιατόριο. Κ.10 Το ΕΣΠΕΚ αναρτάται σε εμφανές σημείο του χώρου, στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες του τουριστικού καταλύματος καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπου έχει παρουσία το κατάλυμα. Ο λογότυπος του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα εμφανίζεται στο εδεσματολόγιο της επιχείρησης ως σήμανση των εδεσμάτων και του μενού ελληνικής / τοπικής κουζίνας. Κ.11 Ο κατάλογος των υποψήφιων για τη λήψη του Σήματος επιχειρήσεων περιλαμβάνει σύντομη περιγραφή των παραδοσιακών εδεσμάτων για τυχόν αλλεργιογόνα στοιχεία. Κ.12 Η λίστα οίνου και αποσταγμάτων περιλαμβάνει σύντομη περιγραφή των ελληνικών οίνων και αποσταγμάτων. Κ.13 Οι κατά περίπτωση υπεύθυνοι για το σέρβις των πελατών θα πρέπει να είναι ορθά εκπαιδευμένοι και ενημερωμένοι ώστε να είναι ικανοί να παρουσιάζουν και να προωθούν σωστά τα εδέσματα της ελληνικής κουζίνας καθώς και τις επιλογές ελληνικού οίνου και αποσταγμάτων που περιλαμβάνει το μενού του εστιατορίου. Κ.14 Συνθήκες άψογης καθαριότητας στις αίθουσες και υπαίθριους χώρους εστίασης. Κ.15 Συνθήκες άψογης καθαριότητας των εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, στους χώρους παρασκευής, αποθήκευσης και διάθεσης τροφίμων. Κ.16 Συνθήκες άψογης καθαριότητας στους χώρους υγιεινής. Κ.17 Οδηγοί ΕΦΕΤ, τήρηση προδιαγραφών ασφάλειας τροφίμων και εκπαίδευση προσωπικού στους όρους υγιεινής όπως περιγράφονται στους οδηγούς. Κ.18 Τήρηση κανόνων υγιεινής από το προσωπικό Κ.19 Ποιότητα εξοπλισμού Κ.20 Αρτιότητα εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Βαθμολογούμενα κριτήρια Τα κριτήρια που τίθενται βαθμολογούνται το καθένα χωριστά με βάση την κλίμακα 1 έως 5. Η επιχείρηση καθίσταται επιλέξιμη για τη λήψη του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. εφόσον λάβει από τα βαθμολογούμενα κριτήρια συνολική βαθμολογία όχι μικρότερη των είκοσι πέντε (25) βαθμών. Τα βαθμολογούμενα κριτήρια έχουν ως εξής: Κ.21 Ποιότητα δομικών υλικών, υλικών διακόσμησης και επίπλωσης. Κ.22 Ποιότητα χώρου εστίασης (Άνεση αίθουσας). Κ.23 Ποικιλία εδεσμάτων Ελληνικής Κουζίνας. Κ.24 Ποικιλία οίνου και αποσταγμάτων. Κ.25 Ποιότητα και παρουσίαση εδεσμάτων. Κ.26 Προσφορά τοπικών προϊόντων Κ.27 Προσφορά καλού ψωμιού ή χειροποίητου φύλλου για ελληνικές παραδοσιακές πίτες. Κ.28 Συντήρηση κρασιού. Κ.29 Τήρηση προδιαγραφών για Άτομα με Αναπηρίες: αίθουσα απρόσκοπτης πρόσβασης για άτομα με αναπηρίες ή εμποδιζόμενα άτομα ή άτομα μειωμένης κινητικότητας, τουαλέτα για ΑμεΑ, μενού σε γραφή Braille. Κ.30 Συνολική Ποιότητα Εξετάζονται: Συνολική ποιότητα και γνησιότητα των προσφερόμενων προϊόντων καθώς και των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Κόστος

  • 1 Χορήγηση Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα 100 €

    Κωδικός e-παραβόλου 3516

    Υπολογισμός κόστους Εφάπαξ

    Τρόπος Πληρωμής ΕΛΤΑ, Ταμείο τραπέζης, Ψηφιακά (χρεωστική/πιστωτική κάρτα), Ψηφιακά (web banking)

    Είδος κόστους e-Παράβολο

    Σύνδεσμος Παραβόλου Σύνδεσμος

Σχετικά

Έννομα μέσα προστασίας ή έφεσης:

ΆλλοΥποβολή νέας αίτησης

Κανόνες για την έλλειψη απάντησης από την αρμόδια αρχή και νομικές συνέπειες για τους χρήστες:

Σιωπηρή έγκριση

Η αρμόδια Υπηρεσία εντός είκοσι οκτώ (28) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης και του συνόλου των προβλεπόμενων δικαιολογητικών / παραστατικών εκδίδει σχετική Απόφαση και χορηγεί το Ειδικό Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία τεκμαίρεται η χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ., σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 3844/2010 (Α’ 63) και ο αιτών μπορεί να ζητήσει σχετική βεβαίωση από την Υπηρεσία. Το σήμα χορηγείται κατόπιν διοικητικού ελέγχου των απαιτούμενων δικαιολογητικών και δύναται να ανακληθεί, κατόπιν διενέργειας δειγματοληπτικού επιτόπιου ελέγχου, αν διαπιστωθεί η μη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 2 και 8 (Πίνακας 2 και 3) ή των κριτηρίων του άρθρου 7 (Πίνακας 1) της ΥΑ 450/2025 (ΦΕΚ 159/Β). Το σήμα στην περίπτωση αυτή ανακαλείται για διάστημα 5 ετών χωρίς τη δυνατότητα ουδεμίας αξίωσης της επιχείρησης κατά του Υπουργείου Τουρισμού. Μετά την πάροδο της πενταετίας, η επιχείρηση δύναται να υποβάλλει εκ νέου αίτημα, εφόσον συντρέχουν οι προαναφερόμενοι όροι και προϋποθέσεις.

NACE

  • 56.10 Δραστηριότητες εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης
  • 69.10 Νομικές δραστηριότητες

Εξερχόμενα

Εξερχόμενα

Απόφαση, Ενημέρωση Μητρώου

Βήματα

  • 1 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Παραλαβή της αίτησης και πρωτοκόλληση

    Συναρμόδιος Φορέας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Τρόπος Υλοποίησης Χειροκίνητη ενέργεια

    Περιγραφή Η αίτηση για την έκδοση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα υποβάλλεται στο Υπουργείο Τουρισμού, στη Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων και ελέγχεται για την πληρότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

  • 2 Έλεγχος της αίτησης και των δικαιολογητικών

    Αρμόδιος διεκπεραίωσης Αρμόδια Διεύθυνση

    Τρόπος Υλοποίησης Έλεγχος

    Περιγραφή Έλεγχος της αίτησης και των δικαιολογητικών

  • 3 Έκδοση απόφασης - Χορήγηση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα.

    Αρμόδιος διεκπεραίωσης Αρμόδιος Διευθυντής

    Τρόπος Υλοποίησης Υπογραφή

    Περιγραφή Έκδοση απόφασης χορήγησης Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

  • 4 Απόρριψη αίτησης

    Αρμόδιος διεκπεραίωσης Αρμόδιος Διευθυντής

    Τρόπος Υλοποίησης Υπογραφή

    Σημειώσεις Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. από την αρμόδια Υπηρεσία κατόπιν ελέγχου των απαραίτητων δικαιολογητικών, η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση για έλεγχο, εφόσον συμμορφωθεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. κατά τις διατάξεις της παρούσας και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας.

  • 5 ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΟΠΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Εισήγηση της Υπηρεσίας

    Αρμόδιος διεκπεραίωσης Αρμόδια Διεύθυνση

    Τρόπος Υλοποίησης Υπογραφή

    Περιγραφή Εισήγηση της Υπηρεσίας για την επιλογή της μεθόδου της δειγματοληψίας και του τελικού ποσοστού των επιτόπιων ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν.

    Σημειώσεις Ο προγραμματισμός των ελέγχων πραγματοποιείται μέσα στο α’ τρίμηνο κάθε οικονομικού έτους και εγκρίνεται από το αρμόδιο όργανο.

  • 6 Συγκρότηση Ειδικού Συλλογικού Οργάνου Ελέγχου

    Αρμόδιος διεκπεραίωσης Αρμόδιος Γενικός Γραμματέας

    Τρόπος Υλοποίησης Υπογραφή

    Περιγραφή Έκδοση Απόφασης Συλλογικού Οργάνου Ελέγχου από τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής.

  • 7 Πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου από το Συλλογικό Όργανο Ελέγχου

    Αρμόδιος διεκπεραίωσης Συλλογικό όργανο

    Τρόπος Υλοποίησης Έλεγχος

    Περιγραφή Πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου από το Συλλογικό Όργανο Ελέγχου, συμπλήρωση του Φύλλου Ελέγχου και διαβίβασή του στην αρμόδια Διεύθυνση.

  • 8 Έκδοση Διαπιστωτικής Πράξης Χορήγησης Ειδικού Σήματος Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας

    Αρμόδιος διεκπεραίωσης Αρμόδια Διεύθυνση

    Τρόπος Υλοποίησης Υπογραφή

  • 9 Ανάκληση Ειδικού Σήματος Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας

    Αρμόδιος διεκπεραίωσης Αρμόδια Διεύθυνση

    Τρόπος Υλοποίησης Υπογραφή

    Περιγραφή Σε περίπτωση χορήγησης Σήματος από την αρμόδια Υπηρεσία και διαπιστωθεί κατά τον επιτόπιο έλεγχο από το συλλογικό όργανο ελέγχου ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. σε συνέχεια υποβολής σχετικής Έκθεσης Ελέγχου, το Σήμα ανακαλείται άμεσα από την αρμόδια Υπηρεσία και η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτημα χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. μετά την πάροδο της πενταετίας.

Άλλες πληροφορίες

Επίσημος τίτλος

Έκδοση Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

Γλώσσες παροχής

Ελληνικά

Μητρώα που τηρούνται

ΜΗΤΡΩΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.)

Νομοθεσία

  • Υπουργική Απόφαση 450/2025 (ΦΕΚ 159/Β)

    Περιγραφή Προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.)

    Νομικές παραπομπές Σύνδεσμος

Κατηγορίες

Έναυσμα

Αιτούμενη

Τρόπος υποβολής

Αίτηση (έντυπο), Αίτηση (επιστολή), email

Τύπος

Εξωστρεφής

Λήξη Διαδικασίας

Αόριστη

Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε στην χρήση των cookies από εμάς.