|
|
| (51 ενδιάμεσες εκδόσεις από 6 χρήστες δεν εμφανίζονται) |
| Γραμμή 7: |
Γραμμή 7: |
| | |process_provision_org_group=8210 | | |process_provision_org_group=8210 |
| | |process_output_registries=222715 | | |process_output_registries=222715 |
| − | |process_remarks=Το Μητρώο Ειδικών Σημάτων Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.) τηρείται από το Υπουργείο Τουρισμού και στο οποίο καταχωρίζονται οι αποφάσεις χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. με τα δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν. (Άρθρο 6, ΥΑ 7827/2019 ΦΕΚ 1463/Β) Σκοπός του Ειδικού Σήματος για την Ποιότητα της Ελληνικής Κουζίνας (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.) είναι η προώθηση του τουρισμού γαστρονομίας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς. (Άρθρο 14 του Νόμου 4582/2018 ΦΕΚ 208/Α).Το Ε.ΣΠ.Ε.Κ. χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης και εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, που περιγράφονται στο άρθρο 2 και στους πίνακες 1 & 2 του άρθρου 7 της Υπουργικής Απόφασης 7827/2019 (ΦΕΚ 1463/Β΄).Η απόκτηση του Ε.ΣΠ.Ε.Κ. είναι προαιρετική και χορηγείται για μία τριετία στο όνομα της επιχείρησης εστίασης ή αναψυχής για την οποία υποβλήθηκε η σχετική αίτηση. Η αίτηση για τη χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. υποβάλλεται από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις στη Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού ή στις οικείες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού, οι οποίες τη διαβιβάζουν στην Κεντρική Υπηρεσία. | + | |process_remarks=Σκοπός του Ειδικού Σήματος για την Ποιότητα της Ελληνικής Κουζίνας (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.) είναι η προώθηση του τουρισμού γαστρονομίας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς. (Άρθρο 14 του Νόμου 4582/2018 ΦΕΚ 208/Α). |
| − | Ανάκληση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. μπορεί να παραγματοποιηθεί στις εξής περιπτώσεις: | + | Η απόκτηση του Ε.ΣΠ.Ε.Κ. είναι προαιρετική και χορηγείται για μία τριετία στο όνομα της επιχείρησης εστίασης ή αναψυχής για την οποία υποβλήθηκε η σχετική αίτηση. |
| − | α) σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι επιχειρήσεις που διαθέτουν Ε.Σ.Π.Ε.Κ. δεν τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της 7827/2019 Υπουργικής Απόφασης κατόπιν ελέγχου από ειδικό συλλογικό όργανο ελέγχου | + | |
| | + | Ανάκληση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. μπορεί να πραγματοποιηθεί στις εξής περιπτώσεις: |
| | + | α) σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι επιχειρήσεις που διαθέτουν Ε.Σ.Π.Ε.Κ. δεν τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της 450/2025 (ΦΕΚ 159/Β) Υπουργικής Απόφασης κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο από ειδικό συλλογικό όργανο ελέγχου. |
| | β) σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή στην άδεια λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης | | β) σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή στην άδεια λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης |
| | γ) σε περίπτωση μετακόμισης της επιχείρησης | | γ) σε περίπτωση μετακόμισης της επιχείρησης |
| | δ) σε περίπτωση αλλαγής του χαρακτήρα της επιχείρησης εστίασης (π.χ. από ελληνική σε κινεζική κουζίνα) ή αλλαγή του συνόλου του καταλόγου εδεσμάτων χωρίς την ενημέρωση της Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού (π.χ. από ελληνικό σε διεθνές μενού). | | δ) σε περίπτωση αλλαγής του χαρακτήρα της επιχείρησης εστίασης (π.χ. από ελληνική σε κινεζική κουζίνα) ή αλλαγή του συνόλου του καταλόγου εδεσμάτων χωρίς την ενημέρωση της Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού (π.χ. από ελληνικό σε διεθνές μενού). |
| | + | |process_deadline_duration=P28D |
| | + | |process_estimated_implementation_duration_max=P28D |
| | |process_evidence_identification_type=Ψηφιακή υπογραφή | | |process_evidence_identification_type=Ψηφιακή υπογραφή |
| | |process_type=Εξωστρεφής | | |process_type=Εξωστρεφής |
| Γραμμή 18: |
Γραμμή 22: |
| | |process_trigger_type=Αίτηση (έντυπο), Αίτηση (επιστολή), email | | |process_trigger_type=Αίτηση (έντυπο), Αίτηση (επιστολή), email |
| | |process_usage=Δικαιολογητικό | | |process_usage=Δικαιολογητικό |
| − | |process_output_type=Απόφαση, Ενημέρωση Μητρώου, Κατάθεση ποσού | + | |process_output_type=Απόφαση, Ενημέρωση Μητρώου |
| − | |process_source=Συντάκτες | + | |process_validity_duration_set=Καθορισμένη |
| − | |process_provided_to=Επιχειρήσεις | + | |process_validity_duration=P3Y |
| − | |process_tax_type=Πιστοποιήσεις | + | |process_provided_to=Επιχειρήσεις εστίασης ή αναψυχής |
| − | |process_life_events=Τρόφιμα,Τουρισμός | + | |process_tax_type=Ειδικά σήματα,Αποφάσεις,Επιτόπιοι έλεγχοι,Μητρώα |
| | + | |process_life_events=Αδειοδοτήσεις και συμμόρφωση,Τουρισμός |
| | |process_sdg_resource=Άλλο | | |process_sdg_resource=Άλλο |
| | |process_sdg_resource_other=Υποβολή νέας αίτησης | | |process_sdg_resource_other=Υποβολή νέας αίτησης |
| − | |process_sdg_lack_of_response_rule=Σιωπηρή απόρριψη | + | |process_sdg_lack_of_response_rule=Σιωπηρή έγκριση |
| − | |process_total_duration_steps_min=2505600 | + | |process_sdg_notes=Η αρμόδια Υπηρεσία εντός είκοσι οκτώ (28) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης και του συνόλου των προβλεπόμενων δικαιολογητικών / παραστατικών εκδίδει σχετική Απόφαση και χορηγεί το Ειδικό Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία τεκμαίρεται η χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ., σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 3844/2010 (Α’ 63) και ο αιτών μπορεί να ζητήσει σχετική βεβαίωση από την Υπηρεσία. |
| − | |process_total_duration_steps_max=8553600 | + | Το σήμα χορηγείται κατόπιν διοικητικού ελέγχου των απαιτούμενων δικαιολογητικών και δύναται να ανακληθεί, κατόπιν διενέργειας δειγματοληπτικού επιτόπιου ελέγχου, αν διαπιστωθεί η μη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 2 και 8 (Πίνακας 2 και 3) ή των κριτηρίων του άρθρου 7 (Πίνακας 1) της ΥΑ 450/2025 (ΦΕΚ 159/Β). Το σήμα στην περίπτωση αυτή ανακαλείται για διάστημα 5 ετών χωρίς τη δυνατότητα ουδεμίας αξίωσης της επιχείρησης κατά του Υπουργείου Τουρισμού. Μετά την πάροδο της πενταετίας, η επιχείρηση δύναται να υποβάλλει εκ νέου αίτημα, εφόσον συντρέχουν οι προαναφερόμενοι όροι και προϋποθέσεις. |
| − | |process_cost_min=293.00 | + | |process_total_duration_steps_min=1123200 |
| − | |process_cost_max=293.00 | + | |process_total_duration_steps_max=4147200 |
| | + | |process_cost_min=100.00 |
| | + | |process_cost_max=100.00 |
| | |process_evidence_cost_guarantee=0 | | |process_evidence_cost_guarantee=0 |
| | |process_evidence_cost_total_number=0 | | |process_evidence_cost_total_number=0 |
| Γραμμή 35: |
Γραμμή 42: |
| | |process_evidence_alternative_total_number=0 | | |process_evidence_alternative_total_number=0 |
| | |process_evidence_prerequisite_total_number=0 | | |process_evidence_prerequisite_total_number=0 |
| − | |process_evidence_total_number=2 | + | |process_evidence_total_number=10 |
| | |process_evidence_step_total_number=0 | | |process_evidence_step_total_number=0 |
| | |process_evidence_step_digital_total_number=0 | | |process_evidence_step_digital_total_number=0 |
| | |process_nace_codes=56.10,69.10 | | |process_nace_codes=56.10,69.10 |
| | |process_application_type=Αίτηση | | |process_application_type=Αίτηση |
| − | |process_application_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (ψηφιακή) | + | |process_application_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | |process_application_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα | | |process_application_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| − | |process_application_description=Αίτηση - απλή δήλωση ότι πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και έχουν ληφθεί υπ' όψιν τα κριτήρια του άρθρου 7 της υπ΄αριθ. 7827/2019 (ΦΕΚ 1463/τ. Β') | + | |process_application_description=Αίτηση χορήγησης Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα |
| − | |process_application_related_url=https://mintour.gov.gr//userfiles/de145b9b-fc1f-4650-91eb-b6315a192e52/entypo-aitisis-horigisis.pdf | + | |process_application_note=Συνημμένα υποβάλλονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά |
| | |process_uuid=fc3df6ba-17e2-4ac0-8e92-e7ab360076f8 | | |process_uuid=fc3df6ba-17e2-4ac0-8e92-e7ab360076f8 |
| | |process_id=156310 | | |process_id=156310 |
| − | |process_estimated_implementation_duration=5184000
| |
| | }} | | }} |
| | {{process conditions | | {{process conditions |
| Γραμμή 52: |
Γραμμή 58: |
| | |process_conditions_alternative=Όχι | | |process_conditions_alternative=Όχι |
| | |process_conditions_type=Διοικητικές | | |process_conditions_type=Διοικητικές |
| − | |process_conditions_name=Η χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. γίνεται στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής που υποβάλλουν σχετική αίτηση εφόσον πληρούν συνδυαστικά: α) τα "υποχρεωτικά κριτήρια" του πίνακα 1 του άρθρου 7 της Υπουργικής Απόφασης 7827/2019 (ΦΕΚ 1463/Β) και β) τα "βαθμολογούμενα κριτήρια" που περιλαμβάνονται στον πίνακα 2 του άρθρου 7 της προαναφερόμενης Απόφασης και λαμβάνουν συνολική βαθμολογία όχι μικρότερη των 25 βαθμών. | + | |process_conditions_name=Λίστα Ελέγχου για Διοικητικό Έλεγχο. |
| − | Αναλυτικά τα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ είναι τα εξής:
| + | |
| − | Κ.1 Προσφορά τουλάχιστον επτά (7) εδεσμάτων ελληνικής ή τοπικής κουζίνας που ακολουθούν ελληνικές παραδοσιακές συνταγές ανάλογα με τον γεωγραφικό χάρτη της επιχείρησης/ | + | Προϋποθέσεις - Υποχρεωτικά Κριτήρια : |
| − | περιφέρεια ή βασίζονται σε αυτές.
| + | Κ.1 Προσφορά τουλάχιστον επτά (7) εδεσμάτων ελληνικής ή τοπικής κουζίνας που ακολουθούν ελληνικές παραδοσιακές συνταγές ανάλογα με τον γεωγραφικό χάρτη της επιχείρησης/ περιφέρειας ή που βασίζονται σε αυτές. |
| | Κ.2 Προσφορά «ελληνικής σαλάτας» κατά τους θερινούς μήνες. | | Κ.2 Προσφορά «ελληνικής σαλάτας» κατά τους θερινούς μήνες. |
| − | Κ.3 Επιπλέον των επτά (7) εδεσμάτων, πρέπει να προσφέρεται ένα τουλάχιστον μενού τριών (3) γευμάτων που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα | + | Κ.3 Προσφορά ενός τουλάχιστον μενού τριών (3) γευμάτων που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα. |
| | Κ.4 Προσφορά τουλάχιστον τεσσάρων (4) ελληνικών τυριών, με έμφαση κατά περίπτωση σε τοπικές παραγωγές. | | Κ.4 Προσφορά τουλάχιστον τεσσάρων (4) ελληνικών τυριών, με έμφαση κατά περίπτωση σε τοπικές παραγωγές. |
| − | Κ.5 Χρησιμοποίηση αποκλειστικά καλής ποιότητας ελαιόλαδου ελληνικής παραγωγής για τα μαγειρευτά και έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ελληνικής παραγωγής για τις σαλάτες νωπές ή βραστές. | + | Κ.5 Χρησιμοποίηση αποκλειστικά καλής ποιότητας ελαιόλαδου ελληνικής παραγωγής για τα μαγειρευτά και έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ελληνικής παραγωγής για τις σαλάτες νωπές ή βραστέ με σχετική μνεία στους τιμοκαταλόγους. |
| − | Κ.6 Αν οι υποψήφιες για τη λήψη του Σήματος επιχειρήσεις προσφέρουν πατάτες τηγανητές, πρέπει να προσφέρουν "ελληνική πατάτα τηγανητή" σε ελαιόλαδο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο | + | Κ.6 Σε περίπτωση που προσφέρονται πατάτες τηγανητές πρέπει να είναι "ελληνικές πατάτες τηγανητές" τηγανισμένες σε ελαιόλαδο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. |
| − | Κ.7 Προσφορά ελληνικού καφέ που θα παρασκευάζεται στη φωτιά ή στη χόβολη | + | Κ.7 Προσφορά ελληνικού καφέ που θα παρασκευάζεται στη φωτιά ή στη χόβολη και όχι στον ατμό. |
| − | Κ.8 Το κουβέρ περιλαμβάνει ελιές, ή/ και πάστα ελιάς, ή/ και τοπικό ορεκτικό.
| + | Κ.8 Προσφορά 3 επιλογών εμφιαλωμένων οίνων και 3 επιλογών εμφιαλωμένων αποσταγμάτων από Έλληνες παραγωγούς και κατά προτίμηση από την αμπελουργική ζώνη στην οποία βρίσκεται το εστιατόριο. |
| − | Κ.9 Οι υποψήφιες για τη λήψη του Σήματος επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τουλάχιστον από 3 επιλογές εμφιαλωμένων οίνων και 3 επιλογές εμφιαλωμένων αποσταγμάτων από Έλληνες παραγωγούς. | + | Κ.9 Σύντομη περιγραφή, στον κατάλογο, των παραδοσιακών εδεσμάτων για τυχόν αλλεργιογόνα στοιχεία . |
| − | Κ.10 Το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα αναρτάται σε εμφανές σημείο του χώρου, στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες του τουριστικού καταλύματος
| + | Κ. 10 Λίστα οίνου και αποσταγμάτων με σύντομη περιγραφή των ελληνικών οίνων και αποσταγμάτων. |
| − | καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπου έχει παρουσία το κατάλυμα.
| + | Κ.11 Συνθήκες άψογης καθαριότητας στις αίθουσες και υπαίθριους χώρους εστίασης, των εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, στους χώρους παρασκευής, αποθήκευσης και διάθεσης τροφίμων καθώς και στους χώρους υγιεινής. |
| − | όπως ενδεικτικά "προσφορά τουλάχιστον 7 εδεσμάτων ελληνικής ή τοπικής κουζίνας που ακολουθούν ελληνικές παραδοσιακές συνταγές", προσφορά ελληνικής σαλάτας", "ένα τουλάχιστον μενού τριών (3) γευμάτων που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές οι παραδοσιακές συνταγές και χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και σε προϊόντα Π.Ο.Π.", "προσφορά 4 ελληνικών τυριών", κ.α. , ήτοι ενδεικτικά "ποιότητα δομικών υλικών, υλικών διακόσμησης και επίπλωσης", "ποιότητα χώρου εστίασης", "ποικιλία εδεσμάτων Ελληνικής Κουζίνας", κ.α.
| + | Κ. 12 Οδηγοί ΕΦΕΤ, τήρηση προδιαγραφών ασφάλειας τροφίμων και εκπαίδευση προσωπικού στους όρους υγιεινής όπως περιγράφονται στους οδηγούς. |
| − | Κ.11 Ο κατάλογος θα πρέπει να περιλαμβάνει σύντομη περιγραφή των παραδοσιακών εδεσμάτων για τυχόν αλλεργιογόνα στοιχεία.
| + | Κ.13 Τήρηση κανόνων υγιεινής από το προσωπικό. |
| − | Κ.12 Η λίστα οίνου και αποσταγμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνει σύντομη περιγραφή των ελληνικών οίνων και αποσταγμάτων. | |
| − | Κ.13 Οι κατά περίπτωση υπεύθυνοι για το σέρβις των πελατών θα πρέπει να είναι ορθά εκπαιδευμένοι και ενημερωμένοι ώστε να είναι ικανοί να παρουσιάζουν και να προωθούν σωστά τα εδέσματα της ελληνικής κουζίνας καθώς και τις επιλογές ελληνικού οίνου και αποσταγμάτων που περιλαμβάνει το μενού του εστιατορίου. | |
| − | Κ.14 Συνθήκες άψογης καθαριότητας στις αίθουσες και υπαίθριους χώρους εστίασης.
| |
| − | Κ.15 Συνθήκες άψογης καθαριότητας των εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, στους χώρους παρασκευής, αποθήκευσης και διάθεσης τροφίμων.
| |
| − | Κ.16 Συνθήκες άψογης καθαριότητας στους χώρους υγιεινής.
| |
| − | Κ.17 Οδηγοί ΕΦΕΤ, τήρηση προδιαγραφών ασφάλειας τροφίμων και εκπαίδευση προσωπικού στους όρους υγιεινής όπως περιγράφονται στους οδηγούς. | |
| − | Κ.18 Τήρηση κανόνων υγιεινής από το προσωπικό | |
| − | Κ. 19 Ποιότητα εξοπλισμού
| |
| − | Κ.20 Αρτιότητα εγκαταστάσεων και εξοπλισμού
| |
| − | |process_conditions_url=https://mintour.gov.gr//userfiles/de145b9b-fc1f-4650-91eb-b6315a192e52/Template_odhgos-ESPEK.pdf
| |
| | }} | | }} |
| | {{process conditions | | {{process conditions |
| Γραμμή 83: |
Γραμμή 79: |
| | |process_conditions_alternative=Όχι | | |process_conditions_alternative=Όχι |
| | |process_conditions_type=Διοικητικές | | |process_conditions_type=Διοικητικές |
| − | |process_conditions_name=Η χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. γίνεται στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής που υποβάλλουν σχετική αίτηση εφόσον πληρούν συνδυαστικά: α) τα "υποχρεωτικά κριτήρια" του πίνακα 1 του άρθρου 7 της Υπουργικής Απόφασης 7827/2019 (ΦΕΚ 1463/Β) και β) τα "βαθμολογούμενα κριτήρια" που περιλαμβάνονται στον πίνακα 2 του άρθρου 7 της προαναφερόμενης Απόφασης και λαμβάνουν συνολική βαθμολογία όχι μικρότερη των 25 βαθμών. | + | |process_conditions_name=Λίστα Ελέγχου για Επιτόπιο έλεγχο από Ειδικά Συλλογικά όργανα Ελέγχου. |
| − | Συγκεκριμένα τα ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ είναι τα εξής:
| + | Υποχρεωτικά κριτήρια. |
| − | Κ.21 Ποιότητα δομικών υλικών, υλικών διακόσμησης και επίπλωσης | + | Τα υποχρεωτικά κριτήρια, είναι οι ελάχιστες υποχρεωτικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα. Τα κριτήρια αυτά είναι συνολικά 20 και δεν βαθμολογούνται. Η αξιολόγηση τους γίνεται με απάντηση ΝΑΙ/ΟΧΙ, όπου το ΝΑΙ σημαίνει ότι το εστιατόριο ικανοποιεί επαρκώς το εξεταζόμενο κριτήριο, ενώ το ΟΧΙ σημαίνει ότι το εξεταζόμενο κριτήριο δεν ικανοποιείται. Η μη συμμόρφωση του εστιατορίου, έστω και με ένα από τα προαναφερόμενα υποχρεωτικά κριτήρια, αποτελεί λόγο απόρριψης της επιχείρησης. |
| − | Κ.22 Ποιότητα χώρου εστίασης (Άνεση αίθουσας) | + | Κ.1 Προσφορά τουλάχιστον επτά (7) εδεσμάτων ελληνικής ή τοπικής |
| − | Κ.23 Ποικιλία εδεσμάτων Ελληνικής Κουζίνας | + | κουζίνας που ακολουθούν ελληνικές παραδοσιακές συνταγές |
| − | Κ.24 Ποικιλία οίνου και αποσταγμάτων | + | ανάλογα με τον γεωγραφικό χάρτη της επιχείρησης/ περιφέρεια ή |
| − | Κ.25 Ποιότητα και παρουσίαση εδεσμάτων | + | βασίζονται σε αυτές. |
| | + | Κ.2 Προσφορά «ελληνικής σαλάτας» κατά τους θερινούς μήνες |
| | + | Κ.3 Προσφορά ενός τουλάχιστον μενού τριών (3) γευμάτων |
| | + | (set menu) που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές |
| | + | παραδοσιακές συνταγές και χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα. |
| | + | Κ.4 Προσφορά τουλάχιστον τεσσάρων (4) ελληνικών τυριών, με έμφαση |
| | + | κατά περίπτωση σε τοπικές παραγωγές. |
| | + | Κ.5 Χρησιμοποίηση αποκλειστικά καλής ποιότητας ελαιόλαδου |
| | + | ελληνικής παραγωγής για τα μαγειρευτά και έξτρα |
| | + | παρθένου ελαιόλαδου ελληνικής παραγωγής για τις σαλάτες νωπές |
| | + | ή βραστές, με σχετική μνεία στους τιμοκαταλόγους των επιχειρήσεων εστίασης. |
| | + | Κ.6 Σε περίπτωση που προσφέρονται πατάτες τηγανητές πρέπει να είναι "ελληνικές πατάτες τηγανητές" τηγανισμένες σε ελαιόλαδο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. |
| | + | Κ.7 Προσφορά ελληνικού καφέ που παρασκευάζεται στη φωτιά ή στη |
| | + | χόβολη και όχι στον ατμό. |
| | + | Κ.8 Το κουβέρ περιλαμβάνει ελιές, ή/ και πάστα ελιάς, ή/ και τοπικό |
| | + | ορεκτικό. Βούτυρο ελληνικής παραγωγής μπορεί να παρέχεται μόνο εφόσον ζητηθεί. |
| | + | Κ.9 Οι υποψήφιες για τη λήψη του Σήματος επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τουλάχιστον από 3 επιλογές εμφιαλωμένων οίνων και 3 επιλογές εμφιαλωμένων αποσταγμάτων από Έλληνες παραγωγούς και κατά προτίμηση από την αμπελουργική ζώνη στην οποία βρίσκεται το εστιατόριο. |
| | + | Κ.10 Το ΕΣΠΕΚ αναρτάται σε εμφανές σημείο του χώρου, στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες του τουριστικού καταλύματος καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπου έχει παρουσία το κατάλυμα. Ο λογότυπος του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα εμφανίζεται στο εδεσματολόγιο της επιχείρησης ως σήμανση των εδεσμάτων και του μενού ελληνικής / τοπικής κουζίνας. |
| | + | Κ.11 Ο κατάλογος των υποψήφιων για τη λήψη του Σήματος |
| | + | επιχειρήσεων περιλαμβάνει σύντομη περιγραφή των παραδοσιακών εδεσμάτων για τυχόν αλλεργιογόνα στοιχεία. |
| | + | Κ.12 Η λίστα οίνου και αποσταγμάτων περιλαμβάνει σύντομη περιγραφή των ελληνικών οίνων και αποσταγμάτων. |
| | + | Κ.13 Οι κατά περίπτωση υπεύθυνοι για το σέρβις των πελατών θα πρέπει να είναι ορθά εκπαιδευμένοι και ενημερωμένοι ώστε να είναι |
| | + | ικανοί να παρουσιάζουν και να προωθούν σωστά τα εδέσματα |
| | + | της ελληνικής κουζίνας καθώς και τις επιλογές ελληνικού οίνου και |
| | + | αποσταγμάτων που περιλαμβάνει το μενού του εστιατορίου. |
| | + | Κ.14 Συνθήκες άψογης καθαριότητας στις αίθουσες και υπαίθριους χώρους εστίασης. |
| | + | Κ.15 Συνθήκες άψογης καθαριότητας των εγκαταστάσεων και |
| | + | εξοπλισμού, στους χώρους παρασκευής, αποθήκευσης και διάθεσης τροφίμων. |
| | + | Κ.16 Συνθήκες άψογης καθαριότητας στους χώρους υγιεινής. |
| | + | Κ.17 Οδηγοί ΕΦΕΤ, τήρηση προδιαγραφών ασφάλειας τροφίμων και εκπαίδευση προσωπικού στους όρους υγιεινής όπως περιγράφονται στους οδηγούς. |
| | + | Κ.18 Τήρηση κανόνων υγιεινής από το προσωπικό |
| | + | Κ.19 Ποιότητα εξοπλισμού |
| | + | Κ.20 Αρτιότητα εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. |
| | + | |
| | + | Βαθμολογούμενα κριτήρια |
| | + | Τα κριτήρια που τίθενται βαθμολογούνται το καθένα χωριστά με βάση την κλίμακα 1 έως 5. Η επιχείρηση καθίσταται επιλέξιμη για τη λήψη του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. εφόσον λάβει από τα βαθμολογούμενα κριτήρια συνολική βαθμολογία όχι μικρότερη των είκοσι πέντε (25) βαθμών. Τα βαθμολογούμενα κριτήρια έχουν ως εξής: |
| | + | Κ.21 Ποιότητα δομικών υλικών, υλικών διακόσμησης και |
| | + | επίπλωσης. |
| | + | Κ.22 Ποιότητα χώρου εστίασης (Άνεση αίθουσας). |
| | + | Κ.23 Ποικιλία εδεσμάτων Ελληνικής Κουζίνας. |
| | + | Κ.24 Ποικιλία οίνου και αποσταγμάτων. |
| | + | Κ.25 Ποιότητα και παρουσίαση εδεσμάτων. |
| | Κ.26 Προσφορά τοπικών προϊόντων | | Κ.26 Προσφορά τοπικών προϊόντων |
| − | Κ.27 Προσφορά καλού ψωμιού | + | Κ.27 Προσφορά καλού ψωμιού ή χειροποίητου φύλλου για |
| − | Κ.28 Προσφορά καλού ψωμιού (Πρόσθετη αξιολόγηση)
| + | ελληνικές παραδοσιακές πίτες. |
| − | Πρόσθετη αξιολόγηση θα έχουν όσες επιχειρήσεις εστίασης παρασκευάζουν μόνα τους καλής ποιότητας ψωμί ή χειροποίητο φύλλο για ελληνικές παραδοσιακές πίτες.
| + | Κ.28 Συντήρηση κρασιού. |
| − | Κ.29 Συντήρηση κρασιού | + | Κ.29 Τήρηση προδιαγραφών για Άτομα με Αναπηρίες: αίθουσα |
| − | Κ.30 Συνολική Ποιότητα | + | απρόσκοπτης πρόσβασης για άτομα με αναπηρίες ή εμποδιζόμενα άτομα ή άτομα μειωμένης κινητικότητας, τουαλέτα για ΑμεΑ, μενού σε γραφή Braille. |
| − | |process_conditions_url=https://mintour.gov.gr//userfiles/de145b9b-fc1f-4650-91eb-b6315a192e52/Template_odhgos-ESPEK.pdf
| + | Κ.30 Συνολική Ποιότητα Εξετάζονται: Συνολική ποιότητα και γνησιότητα των προσφερόμενων προϊόντων καθώς και των προσφερόμενων υπηρεσιών. |
| | }} | | }} |
| | {{process evidences cost | | {{process evidences cost |
| Γραμμή 103: |
Γραμμή 140: |
| | |process_evidence_cost_type=e-Παράβολο | | |process_evidence_cost_type=e-Παράβολο |
| | |process_evidence_cost_calculation=Εφάπαξ | | |process_evidence_cost_calculation=Εφάπαξ |
| − | |process_evidence_cost_code=6298 | + | |process_evidence_cost_code=3516 |
| − | |process_evidence_cost_description=Χορήγηση Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα. | + | |process_evidence_cost_description=Χορήγηση Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα |
| − | |process_evidence_cost_min=293 | + | |process_evidence_cost_min=100 |
| − | |process_evidence_cost_max=293 | + | |process_evidence_cost_max=100 |
| | |process_evidence_cost_url=https://www1.gsis.gr/sgsisapps/eparavolo/public/create.htm?langId=1 | | |process_evidence_cost_url=https://www1.gsis.gr/sgsisapps/eparavolo/public/create.htm?langId=1 |
| − | |process_evidence_cost_payment_type=Ταμείο τραπέζης, Ψηφιακά (web banking) | + | |process_evidence_cost_payment_type=ΕΛΤΑ, Ταμείο τραπέζης, Ψηφιακά (χρεωστική/πιστωτική κάρτα), Ψηφιακά (web banking) |
| | }} | | }} |
| | {{process evidences | | {{process evidences |
| | |process_evidence_num_id=1 | | |process_evidence_num_id=1 |
| − | |process_evidence_type=8689 | + | |process_evidence_type=7320 |
| | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι | | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | |process_evidence_alternative=Όχι | | |process_evidence_alternative=Όχι |
| − | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (ψηφιακή) | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα | | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| − | |process_evidence_description=Αντίγραφο ενδεικτικού καταλόγου εδεσμάτων και εμφιαλωμένων ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων. Η επιχείρηση ενθαρρύνεται να προσαρμόζει τον κατάλογο στα εποχικά προϊόντα και εδέσματα, εφόσον τηρούνται οι σχετικοί όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και τα κριτήρια του άρθρου 7 της υπ. αριθ. 7827/2019 (ΦΕΚ 1463/τ. Β) Υπουργικής Απόφασης και μετά από ενημέρωση της Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού. | + | |process_evidence_description=Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 ότι πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και έχουν ληφθεί υπόψη τα κριτήρια του άρθρου 7 της υπ’ αριθ. 450/10.01.2025 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 159/Β). |
| − | |process_evidence_related_url=https://mintour.gov.gr/nomothesia/eidiko-sima-poiotitas-gia-tin-elliniki-koyzina-e-s-p-e-k/ | + | |process_evidence_related_process=Υπεύθυνη δήλωση και ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση |
| | }} | | }} |
| | {{process evidences | | {{process evidences |
| | |process_evidence_num_id=2 | | |process_evidence_num_id=2 |
| − | |process_evidence_type=4627 | + | |process_evidence_type=1032 |
| | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι | | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | |process_evidence_alternative=Όχι | | |process_evidence_alternative=Όχι |
| − | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (ψηφιακή) | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | |process_evidence_description=Φωτοαντίγραφο της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης ή αναψυχής ή του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης | | |process_evidence_description=Φωτοαντίγραφο της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης ή αναψυχής ή του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης |
| − | |process_evidence_related_url=https://mintour.gov.gr/nomothesia/eidiko-sima-poiotitas-gia-tin-elliniki-koyzina-e-s-p-e-k/ | + | }} |
| | + | {{process evidences |
| | + | |process_evidence_num_id=3 |
| | + | |process_evidence_type=8689 |
| | + | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | + | |process_evidence_alternative=Όχι |
| | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | + | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| | + | |process_evidence_description=Αντίγραφο καταλόγου εδεσμάτων (στα ελληνικά και αγγλικά) που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και σε προϊόντα Π.Ο.Π. καθώς και σύντομη περιγραφή των εδεσμάτων για τυχόν αλλεργιογόνα στοιχεία. Η επιχείρηση ενθαρρύνεται να προσαρμόζει τον κατάλογο στα εποχικά προϊόντα και εδέσματα, εφόσον τηρούνται οι σχετικοί όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και τα κριτήρια του άρθρου 7 της ΥΑ 450/2025 ΦΕΚ 159/Β). |
| | + | }} |
| | + | {{process evidences |
| | + | |process_evidence_num_id=4 |
| | + | |process_evidence_type=8689 |
| | + | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | + | |process_evidence_alternative=Όχι |
| | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | + | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| | + | |process_evidence_description=Αντίγραφο καταλόγου εμφιαλωμένων ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων (κατά προτίμηση από την αμπελουργική ζώνη στην οποία βρίσκεται το εστιατόριο) και σύντομη περιγραφή (στα ελληνικά και αγγλικά). |
| | + | }} |
| | + | {{process evidences |
| | + | |process_evidence_num_id=5 |
| | + | |process_evidence_type=8689 |
| | + | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | + | |process_evidence_alternative=Όχι |
| | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | + | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| | + | |process_evidence_description=Αντίγραφο καταλόγου τουλάχιστον τριών γευμάτων (set menu) που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και σε προϊόντα Π.Ο.Π. (στα ελληνικά και αγγλικά). |
| | + | }} |
| | + | {{process evidences |
| | + | |process_evidence_num_id=6 |
| | + | |process_evidence_type=8619 |
| | + | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | + | |process_evidence_alternative=Όχι |
| | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | + | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| | + | |process_evidence_description=Πρόσφατα πιστοποιητικά απολύμανσης, απεντόμωσης, μυοκτονίας καθώς και τυχόν ύπαρξη πιστοποιητικού HACCP. |
| | + | }} |
| | + | {{process evidences |
| | + | |process_evidence_num_id=7 |
| | + | |process_evidence_type=8619 |
| | + | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | + | |process_evidence_alternative=Όχι |
| | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | + | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| | + | |process_evidence_description=Πιστοποιητικό του υπεύθυνου του εστιατορίου για την παρακολούθηση σεμιναρίου στην «Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων» του οδηγού ΕΦΕΤ από πιστοποιημένο από τον ΕΦΕΤ φορέα ή εκπαιδευτή. |
| | + | }} |
| | + | {{process evidences |
| | + | |process_evidence_num_id=8 |
| | + | |process_evidence_type=7320 |
| | + | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | + | |process_evidence_alternative=Όχι |
| | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | + | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| | + | |process_evidence_description=Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 του υπεύθυνου του εστιατορίου ότι το προσωπικό έχει λάβει γνώση και έχει εκπαιδευτεί από τον ίδιο για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στο χειρισμό των τροφίμων. |
| | + | |process_evidence_related_process=Υπεύθυνη δήλωση και ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση |
| | + | |process_evidence_related_url=https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/psephiaka-eggrapha-gov-gr/ekdose-upeuthunes-deloses |
| | + | }} |
| | + | {{process evidences |
| | + | |process_evidence_num_id=9 |
| | + | |process_evidence_type=3798 |
| | + | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | + | |process_evidence_alternative=Όχι |
| | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | + | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| | + | |process_evidence_description=Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους €100,00 υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΛΕ 1450189001) μέσω της εφαρμογής e-παράβολο. (κωδ. 3516) |
| | + | }} |
| | + | {{process evidences |
| | + | |process_evidence_num_id=10 |
| | + | |process_evidence_type=7259 |
| | + | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | + | |process_evidence_alternative=Όχι |
| | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | + | |process_evidence_owner=Φυσικά πρόσωπα, Νομικά πρόσωπα |
| | + | |process_evidence_description=Τιμολόγια της επιχείρησης από τα οποία να προκύπτουν: φέτα Π.Ο.Π., 4 ελληνικά τοπικά τυριά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ελληνικής παραγωγής (για σαλάτες), καλής ποιότητας ελαιόλαδο ελληνικής παραγωγής (για μαγειρευτά), ελληνική πατάτα τηγανητή (π.χ. προέλευσης Νάξου), ελληνικός καφές, 3 εμφιαλωμένοι οίνοι και 3 εμφιαλωμένα αποστάγματα από Έλληνες παραγωγούς. |
| | }} | | }} |
| | {{process rules | | {{process rules |
| | |process_rule_type=Υπουργική Απόφαση | | |process_rule_type=Υπουργική Απόφαση |
| − | |process_rule_decision_number=7827 | + | |process_rule_decision_number=450 |
| − | |process_rule_decision_year=2019 | + | |process_rule_decision_year=2025 |
| − | |process_rule_description=Προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα. | + | |process_rule_description=Προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.) |
| − | |process_rule_gazette_doc_number=1463 | + | |process_rule_gazette_doc_number=159 |
| | |process_rule_gazette_doc_issue=Β | | |process_rule_gazette_doc_issue=Β |
| − | |process_rule_url=https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20190201463 | + | |process_rule_url=https://search.et.gr/el/fek/?fekId=776494 |
| | }} | | }} |
| | {{process steps | | {{process steps |
| Γραμμή 142: |
Γραμμή 252: |
| | |process_step_exit=Όχι | | |process_step_exit=Όχι |
| | |process_step_child=Όχι | | |process_step_child=Όχι |
| − | |process_step_title=Παραλαβή της αίτησης και πρωτοκόλληση | + | |process_step_title=ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Παραλαβή της αίτησης και πρωτοκόλληση |
| | + | |process_step_co_org=95496 |
| | + | |process_step_implementation=Χειροκίνητη ενέργεια |
| | |process_step_duration_min=P1D | | |process_step_duration_min=P1D |
| − | |process_step_duration_max=P1D | + | |process_step_duration_max=P3D |
| − | |process_step_description=Η αίτηση για την έκδοση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα υποβάλλεται στο Υπουργείο Τουρισμού, πρωτοκολλείται και χρεώνεται στην αρμόδια Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων. | + | |process_step_description=Η αίτηση για την έκδοση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα υποβάλλεται στο Υπουργείο Τουρισμού, στη Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων και ελέγχεται για την πληρότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών. |
| | }} | | }} |
| | {{process steps | | {{process steps |
| Γραμμή 151: |
Γραμμή 263: |
| | |process_step_exit=Όχι | | |process_step_exit=Όχι |
| | |process_step_child=Όχι | | |process_step_child=Όχι |
| − | |process_step_title=Εξέταση αιτήματος | + | |process_step_title=Έλεγχος της αίτησης και των δικαιολογητικών |
| | |process_step_official=Αρμόδια Διεύθυνση | | |process_step_official=Αρμόδια Διεύθυνση |
| | |process_step_implementation=Έλεγχος | | |process_step_implementation=Έλεγχος |
| − | |process_step_duration_min=P7D | + | |process_step_duration_min=P1D |
| − | |process_step_duration_max=P21D | + | |process_step_duration_max=P10D |
| − | |process_step_description=Προκαταρκτικός έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών και του καταλόγου εδεσμάτων και εμφιαλωμένων ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληρούνται τα υποχρεωτικά κριτήρια. | + | |process_step_description=Έλεγχος της αίτησης και των δικαιολογητικών |
| | }} | | }} |
| | {{process steps | | {{process steps |
| | |process_step_num_id=3 | | |process_step_num_id=3 |
| | + | |process_step_exit=Ναι |
| | + | |process_step_child=Ναι |
| | + | |process_step_previous_child_selector=2 |
| | + | |process_step_previous_child=2 |
| | + | |process_step_title=Έκδοση απόφασης - Χορήγηση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα. |
| | + | |process_step_official=Αρμόδιος Διευθυντής |
| | + | |process_step_implementation=Υπογραφή |
| | + | |process_step_duration_min=P1D |
| | + | |process_step_duration_max=P5D |
| | + | |process_step_description=Έκδοση απόφασης χορήγησης Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα |
| | + | }} |
| | + | {{process steps |
| | + | |process_step_num_id=4 |
| | + | |process_step_exit=Ναι |
| | + | |process_step_child=Ναι |
| | + | |process_step_previous_child_selector=2 |
| | + | |process_step_previous_child=2 |
| | + | |process_step_title=Απόρριψη αίτησης |
| | + | |process_step_official=Αρμόδιος Διευθυντής |
| | + | |process_step_implementation=Υπογραφή |
| | + | |process_step_duration_min=P1D |
| | + | |process_step_duration_max=P5D |
| | + | |process_step_note=Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. από την αρμόδια Υπηρεσία κατόπιν ελέγχου των απαραίτητων δικαιολογητικών, η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση για έλεγχο, εφόσον συμμορφωθεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. κατά τις διατάξεις της παρούσας και |
| | + | σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας. |
| | + | }} |
| | + | {{process steps |
| | + | |process_step_num_id=5 |
| | |process_step_exit=Όχι | | |process_step_exit=Όχι |
| | |process_step_child=Όχι | | |process_step_child=Όχι |
| − | |process_step_title=Συγκρότηση συλλογικού οργάνου ελέγχου | + | |process_step_title=ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΟΠΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Εισήγηση της Υπηρεσίας |
| | |process_step_official=Αρμόδια Διεύθυνση | | |process_step_official=Αρμόδια Διεύθυνση |
| − | |process_step_duration_min=P7D | + | |process_step_implementation=Υπογραφή |
| − | |process_step_duration_max=P21D | + | |process_step_duration_min=P10D |
| − | |process_step_description=Έκδοση Απόφασης για τη συγκρότηση του τριμελούς συλλογικού οργάνου για την πραγματοποίηση του επιτόπιου ελέγχου. Το Όργανο αποτελείται από 2 υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού και 1 εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων Ελλάδας (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) ή, εν αδυναμία τούτου προς άσκηση των καθηκόντων του, από έναν εκπαιδευτικό, μόνιμο ή αορίστου χρόνου, του Υπουργείου Τουρισμού. | + | |process_step_duration_max=P30D |
| | + | |process_step_description=Εισήγηση της Υπηρεσίας για την επιλογή της μεθόδου της δειγματοληψίας και του τελικού ποσοστού των επιτόπιων ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν. |
| | + | |process_step_note=Ο προγραμματισμός των ελέγχων πραγματοποιείται μέσα στο α’ τρίμηνο κάθε οικονομικού έτους και εγκρίνεται από το αρμόδιο όργανο. |
| | }} | | }} |
| | {{process steps | | {{process steps |
| − | |process_step_num_id=4 | + | |process_step_num_id=6 |
| | + | |process_step_exit=Όχι |
| | + | |process_step_child=Ναι |
| | + | |process_step_previous_child_selector=5 |
| | + | |process_step_previous_child=5 |
| | + | |process_step_title=Συγκρότηση Ειδικού Συλλογικού Οργάνου Ελέγχου |
| | + | |process_step_official=Αρμόδιος Γενικός Γραμματέας |
| | + | |process_step_implementation=Υπογραφή |
| | + | |process_step_duration_min=P1D |
| | + | |process_step_duration_max=P10D |
| | + | |process_step_description=Έκδοση Απόφασης Συλλογικού Οργάνου Ελέγχου από τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής. |
| | + | }} |
| | + | {{process steps |
| | + | |process_step_num_id=7 |
| | |process_step_exit=Όχι | | |process_step_exit=Όχι |
| − | |process_step_child=Όχι | + | |process_step_child=Ναι |
| − | |process_step_title=Πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου από το τριμελές συλλογικό όργανο, συμπλήρωση του Φύλλου Ελέγχου και διαβίβασή του στην αρμόδια Διεύθυνση | + | |process_step_previous_child_selector=6 |
| | + | |process_step_previous_child=6 |
| | + | |process_step_title=Πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου από το Συλλογικό Όργανο Ελέγχου |
| | |process_step_official=Συλλογικό όργανο | | |process_step_official=Συλλογικό όργανο |
| | |process_step_implementation=Έλεγχος | | |process_step_implementation=Έλεγχος |
| − | |process_step_duration_min=P7D | + | |process_step_duration_min=P10D |
| − | |process_step_duration_max=P7D | + | |process_step_duration_max=P60D |
| − | |process_step_description=Το τριμελές συλλογικό όργανο ελέγχου πραγματοποιεί επιτόπιο έλεγχο στην επιχείρηση εστίασης, συμπληρώνει το Φύλλο Ελέγχου με τα Υποχρεωτικά και τα Βαθμολογούμενα Κριτήρια και διαβιβάζει το Φύλλο Ελέγχου στην αρμόδια διεύθυνση. | + | |process_step_description=Πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου από το Συλλογικό Όργανο Ελέγχου, συμπλήρωση του Φύλλου Ελέγχου και διαβίβασή του στην αρμόδια Διεύθυνση. |
| | }} | | }} |
| | {{process steps | | {{process steps |
| − | |process_step_num_id=5 | + | |process_step_num_id=8 |
| | |process_step_exit=Ναι | | |process_step_exit=Ναι |
| | |process_step_child=Ναι | | |process_step_child=Ναι |
| − | |process_step_previous_child_selector=4 | + | |process_step_previous_child_selector=7 |
| − | |process_step_previous_child=4 | + | |process_step_previous_child=7 |
| − | |process_step_title=Απόρριψη αίτησης χορήγησης Ε.Σ.Π.Ε.Κ. | + | |process_step_title=Έκδοση Διαπιστωτικής Πράξης Χορήγησης Ειδικού Σήματος Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας |
| | |process_step_official=Αρμόδια Διεύθυνση | | |process_step_official=Αρμόδια Διεύθυνση |
| − | |process_step_implementation=Ψηφιακή υπογραφή | + | |process_step_implementation=Υπογραφή |
| − | |process_step_duration_min=P7D | + | |process_step_duration_min=P1D |
| − | |process_step_duration_max=P14D | + | |process_step_duration_max=P5D |
| − | |process_step_description=Ο έλεγχος εκ μέρους των Ειδικών Συλλογικών Οργάνων έγκειται στη διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων χορήγησης του Σήματος, ήτοι τα "υποχρεωτικά κριτήρια" του πίνακα 1 καθώς και συνολική βαθμολογία όχι μικρότερη των 25 βαθμών από τα "βαθμολογούμενα κριτήρια" του πίνακα 2 του άρθρου 7 της Υπουργικής Απόφασης 7827/2019 (ΦΕΚ 1463/Β). Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ., η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση για έλεγχο όταν εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις χορήγησς του Ε.ΣΠ.Ε.Κ.. Σε κάθε περίπτωση οι ελεγκτές παρέχουν συμβουλές στην επιχείρηση για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών της.
| |
| | }} | | }} |
| | {{process steps | | {{process steps |
| − | |process_step_num_id=6 | + | |process_step_num_id=9 |
| | |process_step_exit=Ναι | | |process_step_exit=Ναι |
| | |process_step_child=Ναι | | |process_step_child=Ναι |
| − | |process_step_previous_child_selector=4 | + | |process_step_previous_child_selector=7 |
| − | |process_step_previous_child=4 | + | |process_step_previous_child=7 |
| − | |process_step_title=Έκδοση Απόφασης χορήγησης Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα | + | |process_step_title=Ανάκληση Ειδικού Σήματος Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας |
| | |process_step_official=Αρμόδια Διεύθυνση | | |process_step_official=Αρμόδια Διεύθυνση |
| − | |process_step_implementation=Ψηφιακή υπογραφή | + | |process_step_implementation=Υπογραφή |
| − | |process_step_duration_min=P7D | + | |process_step_duration_min=P1D |
| − | |process_step_duration_max=P84D | + | |process_step_duration_max=P5D |
| − | }}
| + | |process_step_description=Σε περίπτωση χορήγησης Σήματος από την αρμόδια Υπηρεσία και διαπιστωθεί κατά τον επιτόπιο έλεγχο από το συλλογικό όργανο ελέγχου ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. σε συνέχεια υποβολής σχετικής Έκθεσης Ελέγχου, το Σήμα ανακαλείται άμεσα από την αρμόδια Υπηρεσία και η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτημα χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. |
| − | {{process useful links
| + | μετά την πάροδο της πενταετίας. |
| − | |process_useful_link_title=Οδηγός Αξιολόγησης Επιχειρήσεων Εστίασης του Υπουργείου Τουρισμού | |
| − | |process_useful_link_url=https://mintour.gov.gr//userfiles/de145b9b-fc1f-4650-91eb-b6315a192e52/Template_odhgos-ESPEK.pdf
| |
| | }} | | }} |