|
|
| (8 ενδιάμεσες εκδόσεις από 3 χρήστες δεν εμφανίζονται) |
| Γραμμή 7: |
Γραμμή 7: |
| | |process_provision_org_group=8210 | | |process_provision_org_group=8210 |
| | |process_output_registries=222715 | | |process_output_registries=222715 |
| − | |process_remarks=Το Μητρώο Ειδικών Σημάτων Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.) τηρείται από το Υπουργείο Τουρισμού και στο οποίο καταχωρίζονται οι αποφάσεις χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. με τα δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν. (Άρθρο 6, ΥΑ 450/2025 ΦΕΚ 159/Β) | + | |process_remarks=Σκοπός του Ειδικού Σήματος για την Ποιότητα της Ελληνικής Κουζίνας (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.) είναι η προώθηση του τουρισμού γαστρονομίας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς. (Άρθρο 14 του Νόμου 4582/2018 ΦΕΚ 208/Α). |
| | + | Η απόκτηση του Ε.ΣΠ.Ε.Κ. είναι προαιρετική και χορηγείται για μία τριετία στο όνομα της επιχείρησης εστίασης ή αναψυχής για την οποία υποβλήθηκε η σχετική αίτηση. |
| | | | |
| − | * Σκοπός του Ειδικού Σήματος για την Ποιότητα της Ελληνικής Κουζίνας (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.) είναι η προώθηση του τουρισμού γαστρονομίας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς. (Άρθρο 14 του Νόμου 4582/2018 ΦΕΚ 208/Α).Το Ε.ΣΠ.Ε.Κ. χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης και εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, που περιγράφονται στο άρθρο 2 και στους πίνακες 1 & 2 του άρθρου 7 της Υπουργικής Απόφασης 450/10-1-2025 (ΦΕΚ 159/Β). Η απόκτηση του Ε.ΣΠ.Ε.Κ. είναι προαιρετική και χορηγείται για μία τριετία στο όνομα της επιχείρησης εστίασης ή αναψυχής για την οποία υποβλήθηκε η σχετική αίτηση. Η αίτηση για τη χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. υποβάλλεται από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις στη Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού.
| |
| | Ανάκληση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. μπορεί να πραγματοποιηθεί στις εξής περιπτώσεις: | | Ανάκληση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. μπορεί να πραγματοποιηθεί στις εξής περιπτώσεις: |
| − | * α) σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι επιχειρήσεις που διαθέτουν Ε.Σ.Π.Ε.Κ. δεν τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της 450/2025 (ΦΕΚ 159/Β) Υπουργικής Απόφασης κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο από ειδικό συλλογικό όργανο ελέγχου.
| + | α) σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι επιχειρήσεις που διαθέτουν Ε.Σ.Π.Ε.Κ. δεν τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της 450/2025 (ΦΕΚ 159/Β) Υπουργικής Απόφασης κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο από ειδικό συλλογικό όργανο ελέγχου. |
| − | * β) σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή στην άδεια λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης
| + | β) σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή στην άδεια λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης |
| − | * γ) σε περίπτωση μετακόμισης της επιχείρησης
| + | γ) σε περίπτωση μετακόμισης της επιχείρησης |
| − | * δ) σε περίπτωση αλλαγής του χαρακτήρα της επιχείρησης εστίασης (π.χ. από ελληνική σε κινεζική κουζίνα) ή αλλαγή του συνόλου του καταλόγου εδεσμάτων χωρίς την ενημέρωση της Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού (π.χ. από ελληνικό σε διεθνές μενού).
| + | δ) σε περίπτωση αλλαγής του χαρακτήρα της επιχείρησης εστίασης (π.χ. από ελληνική σε κινεζική κουζίνα) ή αλλαγή του συνόλου του καταλόγου εδεσμάτων χωρίς την ενημέρωση της Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού (π.χ. από ελληνικό σε διεθνές μενού). |
| | |process_deadline_duration=P28D | | |process_deadline_duration=P28D |
| | |process_estimated_implementation_duration_max=P28D | | |process_estimated_implementation_duration_max=P28D |
| Γραμμή 42: |
Γραμμή 42: |
| | |process_evidence_alternative_total_number=0 | | |process_evidence_alternative_total_number=0 |
| | |process_evidence_prerequisite_total_number=0 | | |process_evidence_prerequisite_total_number=0 |
| − | |process_evidence_total_number=11 | + | |process_evidence_total_number=10 |
| | |process_evidence_step_total_number=0 | | |process_evidence_step_total_number=0 |
| | |process_evidence_step_digital_total_number=0 | | |process_evidence_step_digital_total_number=0 |
| | |process_nace_codes=56.10,69.10 | | |process_nace_codes=56.10,69.10 |
| | |process_application_type=Αίτηση | | |process_application_type=Αίτηση |
| − | |process_application_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (ψηφιακή) | + | |process_application_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | |process_application_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα | | |process_application_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| | |process_application_description=Αίτηση χορήγησης Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα | | |process_application_description=Αίτηση χορήγησης Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα |
| Γραμμή 53: |
Γραμμή 53: |
| | |process_uuid=fc3df6ba-17e2-4ac0-8e92-e7ab360076f8 | | |process_uuid=fc3df6ba-17e2-4ac0-8e92-e7ab360076f8 |
| | |process_id=156310 | | |process_id=156310 |
| − | |process_estimated_implementation_duration=5184000
| |
| | }} | | }} |
| | {{process conditions | | {{process conditions |
| Γραμμή 59: |
Γραμμή 58: |
| | |process_conditions_alternative=Όχι | | |process_conditions_alternative=Όχι |
| | |process_conditions_type=Διοικητικές | | |process_conditions_type=Διοικητικές |
| − | |process_conditions_name=Η χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. γίνεται στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής που υποβάλλουν σχετική αίτηση εφόσον πληρούν: | + | |process_conditions_name=Λίστα Ελέγχου για Διοικητικό Έλεγχο. |
| − | Α) στην περίπτωση του διοικητικού ελέγχου τα "υποχρεωτικά κριτήρια" του πίνακα 1 του άρθρου 7 της υπ αριθ. 450/10.01.2025 (ΦΕΚ 159/Β) Απόφασης της Υπουργού Τουρισμού και Β) στην περίπτωση του δειγματοληπτικού ελέγχου, τα "υποχρεωτικά κριτήρια" του πίνακα 2 και τα "βαθμολογούμενα κριτήρια" του πίνακα 3 του άρθρου 8 της υπ αριθ. 450/10.01.2025 (ΦΕΚ 159/Β) Απόφασης της Υπουργού Τουρισμού.
| + | |
| | Προϋποθέσεις - Υποχρεωτικά Κριτήρια : | | Προϋποθέσεις - Υποχρεωτικά Κριτήρια : |
| | Κ.1 Προσφορά τουλάχιστον επτά (7) εδεσμάτων ελληνικής ή τοπικής κουζίνας που ακολουθούν ελληνικές παραδοσιακές συνταγές ανάλογα με τον γεωγραφικό χάρτη της επιχείρησης/ περιφέρειας ή που βασίζονται σε αυτές. | | Κ.1 Προσφορά τουλάχιστον επτά (7) εδεσμάτων ελληνικής ή τοπικής κουζίνας που ακολουθούν ελληνικές παραδοσιακές συνταγές ανάλογα με τον γεωγραφικό χάρτη της επιχείρησης/ περιφέρειας ή που βασίζονται σε αυτές. |
| Γραμμή 150: |
Γραμμή 149: |
| | {{process evidences | | {{process evidences |
| | |process_evidence_num_id=1 | | |process_evidence_num_id=1 |
| − | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι
| |
| − | |process_evidence_alternative=Όχι
| |
| − | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email)
| |
| − | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα
| |
| − | |process_evidence_description=Αίτηση χορήγησης Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα
| |
| − | }}
| |
| − | {{process evidences
| |
| − | |process_evidence_num_id=2
| |
| | |process_evidence_type=7320 | | |process_evidence_type=7320 |
| | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι | | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| Γραμμή 165: |
Γραμμή 156: |
| | |process_evidence_description=Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 ότι πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και έχουν ληφθεί υπόψη τα κριτήρια του άρθρου 7 της υπ’ αριθ. 450/10.01.2025 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 159/Β). | | |process_evidence_description=Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 ότι πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και έχουν ληφθεί υπόψη τα κριτήρια του άρθρου 7 της υπ’ αριθ. 450/10.01.2025 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 159/Β). |
| | |process_evidence_related_process=Υπεύθυνη δήλωση και ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση | | |process_evidence_related_process=Υπεύθυνη δήλωση και ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση |
| − | |process_evidence_related_url=https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/psephiaka-eggrapha-gov-gr/ekdose-upeuthunes-deloses
| |
| | }} | | }} |
| | {{process evidences | | {{process evidences |
| − | |process_evidence_num_id=3 | + | |process_evidence_num_id=2 |
| | |process_evidence_type=1032 | | |process_evidence_type=1032 |
| | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι | | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | |process_evidence_alternative=Όχι | | |process_evidence_alternative=Όχι |
| − | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (ψηφιακή) | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | |process_evidence_description=Φωτοαντίγραφο της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης ή αναψυχής ή του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης | | |process_evidence_description=Φωτοαντίγραφο της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης ή αναψυχής ή του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης |
| | }} | | }} |
| | {{process evidences | | {{process evidences |
| − | |process_evidence_num_id=4 | + | |process_evidence_num_id=3 |
| | |process_evidence_type=8689 | | |process_evidence_type=8689 |
| | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι | | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | |process_evidence_alternative=Όχι | | |process_evidence_alternative=Όχι |
| − | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (ψηφιακή) | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα | | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| | |process_evidence_description=Αντίγραφο καταλόγου εδεσμάτων (στα ελληνικά και αγγλικά) που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και σε προϊόντα Π.Ο.Π. καθώς και σύντομη περιγραφή των εδεσμάτων για τυχόν αλλεργιογόνα στοιχεία. Η επιχείρηση ενθαρρύνεται να προσαρμόζει τον κατάλογο στα εποχικά προϊόντα και εδέσματα, εφόσον τηρούνται οι σχετικοί όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και τα κριτήρια του άρθρου 7 της ΥΑ 450/2025 ΦΕΚ 159/Β). | | |process_evidence_description=Αντίγραφο καταλόγου εδεσμάτων (στα ελληνικά και αγγλικά) που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και σε προϊόντα Π.Ο.Π. καθώς και σύντομη περιγραφή των εδεσμάτων για τυχόν αλλεργιογόνα στοιχεία. Η επιχείρηση ενθαρρύνεται να προσαρμόζει τον κατάλογο στα εποχικά προϊόντα και εδέσματα, εφόσον τηρούνται οι σχετικοί όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και τα κριτήρια του άρθρου 7 της ΥΑ 450/2025 ΦΕΚ 159/Β). |
| | }} | | }} |
| | {{process evidences | | {{process evidences |
| − | |process_evidence_num_id=5 | + | |process_evidence_num_id=4 |
| | |process_evidence_type=8689 | | |process_evidence_type=8689 |
| | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι | | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| Γραμμή 194: |
Γραμμή 184: |
| | }} | | }} |
| | {{process evidences | | {{process evidences |
| − | |process_evidence_num_id=6 | + | |process_evidence_num_id=5 |
| | |process_evidence_type=8689 | | |process_evidence_type=8689 |
| | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι | | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| Γραμμή 203: |
Γραμμή 193: |
| | }} | | }} |
| | {{process evidences | | {{process evidences |
| − | |process_evidence_num_id=7 | + | |process_evidence_num_id=6 |
| | |process_evidence_type=8619 | | |process_evidence_type=8619 |
| | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι | | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| Γραμμή 212: |
Γραμμή 202: |
| | }} | | }} |
| | {{process evidences | | {{process evidences |
| − | |process_evidence_num_id=8 | + | |process_evidence_num_id=7 |
| | |process_evidence_type=8619 | | |process_evidence_type=8619 |
| | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι | | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| Γραμμή 221: |
Γραμμή 211: |
| | }} | | }} |
| | {{process evidences | | {{process evidences |
| − | |process_evidence_num_id=9 | + | |process_evidence_num_id=8 |
| | |process_evidence_type=7320 | | |process_evidence_type=7320 |
| | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι | | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| Γραμμή 232: |
Γραμμή 222: |
| | }} | | }} |
| | {{process evidences | | {{process evidences |
| − | |process_evidence_num_id=10 | + | |process_evidence_num_id=9 |
| | |process_evidence_type=3798 | | |process_evidence_type=3798 |
| | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι | | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | |process_evidence_alternative=Όχι | | |process_evidence_alternative=Όχι |
| | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | + | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| | |process_evidence_description=Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους €100,00 υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΛΕ 1450189001) μέσω της εφαρμογής e-παράβολο. (κωδ. 3516) | | |process_evidence_description=Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους €100,00 υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΛΕ 1450189001) μέσω της εφαρμογής e-παράβολο. (κωδ. 3516) |
| | }} | | }} |
| | {{process evidences | | {{process evidences |
| − | |process_evidence_num_id=11 | + | |process_evidence_num_id=10 |
| | |process_evidence_type=7259 | | |process_evidence_type=7259 |
| | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι | | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | |process_evidence_alternative=Όχι | | |process_evidence_alternative=Όχι |
| | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | + | |process_evidence_owner=Φυσικά πρόσωπα, Νομικά πρόσωπα |
| | |process_evidence_description=Τιμολόγια της επιχείρησης από τα οποία να προκύπτουν: φέτα Π.Ο.Π., 4 ελληνικά τοπικά τυριά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ελληνικής παραγωγής (για σαλάτες), καλής ποιότητας ελαιόλαδο ελληνικής παραγωγής (για μαγειρευτά), ελληνική πατάτα τηγανητή (π.χ. προέλευσης Νάξου), ελληνικός καφές, 3 εμφιαλωμένοι οίνοι και 3 εμφιαλωμένα αποστάγματα από Έλληνες παραγωγούς. | | |process_evidence_description=Τιμολόγια της επιχείρησης από τα οποία να προκύπτουν: φέτα Π.Ο.Π., 4 ελληνικά τοπικά τυριά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ελληνικής παραγωγής (για σαλάτες), καλής ποιότητας ελαιόλαδο ελληνικής παραγωγής (για μαγειρευτά), ελληνική πατάτα τηγανητή (π.χ. προέλευσης Νάξου), ελληνικός καφές, 3 εμφιαλωμένοι οίνοι και 3 εμφιαλωμένα αποστάγματα από Έλληνες παραγωγούς. |
| | }} | | }} |
| Γραμμή 263: |
Γραμμή 257: |
| | |process_step_duration_min=P1D | | |process_step_duration_min=P1D |
| | |process_step_duration_max=P3D | | |process_step_duration_max=P3D |
| − | |process_step_description=Η αίτηση για την έκδοση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα υποβάλλεται στο Υπουργείο Τουρισμού, στη Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων και ελέγχεται για την πληρότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών | + | |process_step_description=Η αίτηση για την έκδοση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα υποβάλλεται στο Υπουργείο Τουρισμού, στη Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων και ελέγχεται για την πληρότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών. |
| | }} | | }} |
| | {{process steps | | {{process steps |
| Γραμμή 283: |
Γραμμή 277: |
| | |process_step_previous_child=2 | | |process_step_previous_child=2 |
| | |process_step_title=Έκδοση απόφασης - Χορήγηση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα. | | |process_step_title=Έκδοση απόφασης - Χορήγηση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα. |
| − | |process_step_official=Αρμόδια Διεύθυνση | + | |process_step_official=Αρμόδιος Διευθυντής |
| | |process_step_implementation=Υπογραφή | | |process_step_implementation=Υπογραφή |
| | |process_step_duration_min=P1D | | |process_step_duration_min=P1D |
| Γραμμή 296: |
Γραμμή 290: |
| | |process_step_previous_child=2 | | |process_step_previous_child=2 |
| | |process_step_title=Απόρριψη αίτησης | | |process_step_title=Απόρριψη αίτησης |
| − | |process_step_official=Αρμόδια Διεύθυνση | + | |process_step_official=Αρμόδιος Διευθυντής |
| | |process_step_implementation=Υπογραφή | | |process_step_implementation=Υπογραφή |
| | |process_step_duration_min=P1D | | |process_step_duration_min=P1D |
| Γραμμή 307: |
Γραμμή 301: |
| | |process_step_exit=Όχι | | |process_step_exit=Όχι |
| | |process_step_child=Όχι | | |process_step_child=Όχι |
| − | |process_step_title=ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΟΠΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Εισήγηση της Υπηρεσίας. | + | |process_step_title=ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΟΠΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Εισήγηση της Υπηρεσίας |
| | |process_step_official=Αρμόδια Διεύθυνση | | |process_step_official=Αρμόδια Διεύθυνση |
| | |process_step_implementation=Υπογραφή | | |process_step_implementation=Υπογραφή |