|
|
| Γραμμή 7: |
Γραμμή 7: |
| | |process_provision_org_group=8210 | | |process_provision_org_group=8210 |
| | |process_output_registries=222715 | | |process_output_registries=222715 |
| − | |process_remarks=Το Μητρώο Ειδικών Σημάτων Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.) τηρείται από το Υπουργείο Τουρισμού και στο οποίο καταχωρίζονται οι αποφάσεις χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. με τα δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν. (Άρθρο 6, ΥΑ 7827/2019 ΦΕΚ 1463/Β) | + | |process_remarks=Το Μητρώο Ειδικών Σημάτων Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.) τηρείται από το Υπουργείο Τουρισμού και στο οποίο καταχωρίζονται οι αποφάσεις χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. με τα δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν. (Άρθρο 6, ΥΑ 450/2025 ΦΕΚ 159/Β) |
| | | | |
| − | * Σκοπός του Ειδικού Σήματος για την Ποιότητα της Ελληνικής Κουζίνας (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.) είναι η προώθηση του τουρισμού γαστρονομίας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς. (Άρθρο 14 του Νόμου 4582/2018 ΦΕΚ 208/Α).Το Ε.ΣΠ.Ε.Κ. χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης και εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, που περιγράφονται στο άρθρο 2 και στους πίνακες 1 & 2 του άρθρου 7 της Υπουργικής Απόφασης 7827/2019 (ΦΕΚ 1463/Β΄).Η απόκτηση του Ε.ΣΠ.Ε.Κ. είναι προαιρετική και χορηγείται για μία τριετία στο όνομα της επιχείρησης εστίασης ή αναψυχής για την οποία υποβλήθηκε η σχετική αίτηση. Η αίτηση για τη χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. υποβάλλεται από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις στη Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού ή στις οικείες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού, οι οποίες τη διαβιβάζουν στην Κεντρική Υπηρεσία. | + | * Σκοπός του Ειδικού Σήματος για την Ποιότητα της Ελληνικής Κουζίνας (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.) είναι η προώθηση του τουρισμού γαστρονομίας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς. (Άρθρο 14 του Νόμου 4582/2018 ΦΕΚ 208/Α).Το Ε.ΣΠ.Ε.Κ. χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης και εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, που περιγράφονται στο άρθρο 2 και στους πίνακες 1 & 2 του άρθρου 7 της Υπουργικής Απόφασης 450/10-1-2025 (ΦΕΚ 159/Β). Η απόκτηση του Ε.ΣΠ.Ε.Κ. είναι προαιρετική και χορηγείται για μία τριετία στο όνομα της επιχείρησης εστίασης ή αναψυχής για την οποία υποβλήθηκε η σχετική αίτηση. Η αίτηση για τη χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. υποβάλλεται από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις στη Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού. |
| − | Ανάκληση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. μπορεί να παραγματοποιηθεί στις εξής περιπτώσεις: | + | Ανάκληση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. μπορεί να πραγματοποιηθεί στις εξής περιπτώσεις: |
| − | * α) σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι επιχειρήσεις που διαθέτουν Ε.Σ.Π.Ε.Κ. δεν τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της 7827/2019 Υπουργικής Απόφασης κατόπιν ελέγχου από ειδικό συλλογικό όργανο ελέγχου | + | * α) σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι επιχειρήσεις που διαθέτουν Ε.Σ.Π.Ε.Κ. δεν τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της 450/2025 (ΦΕΚ 159/Β) Υπουργικής Απόφασης κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο από ειδικό συλλογικό όργανο ελέγχου. |
| | * β) σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή στην άδεια λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης | | * β) σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή στην άδεια λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης |
| | * γ) σε περίπτωση μετακόμισης της επιχείρησης | | * γ) σε περίπτωση μετακόμισης της επιχείρησης |
| | * δ) σε περίπτωση αλλαγής του χαρακτήρα της επιχείρησης εστίασης (π.χ. από ελληνική σε κινεζική κουζίνα) ή αλλαγή του συνόλου του καταλόγου εδεσμάτων χωρίς την ενημέρωση της Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού (π.χ. από ελληνικό σε διεθνές μενού). | | * δ) σε περίπτωση αλλαγής του χαρακτήρα της επιχείρησης εστίασης (π.χ. από ελληνική σε κινεζική κουζίνα) ή αλλαγή του συνόλου του καταλόγου εδεσμάτων χωρίς την ενημέρωση της Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού (π.χ. από ελληνικό σε διεθνές μενού). |
| − | |process_estimated_implementation_duration_max=P2M | + | |process_deadline_duration=P28D |
| | + | |process_estimated_implementation_duration_max=P28D |
| | |process_evidence_identification_type=Ψηφιακή υπογραφή | | |process_evidence_identification_type=Ψηφιακή υπογραφή |
| | |process_type=Εξωστρεφής | | |process_type=Εξωστρεφής |
| Γραμμή 21: |
Γραμμή 22: |
| | |process_trigger_type=Αίτηση (έντυπο), Αίτηση (επιστολή), email | | |process_trigger_type=Αίτηση (έντυπο), Αίτηση (επιστολή), email |
| | |process_usage=Δικαιολογητικό | | |process_usage=Δικαιολογητικό |
| − | |process_output_type=Απόφαση, Ενημέρωση Μητρώου, Κατάθεση ποσού | + | |process_output_type=Απόφαση, Ενημέρωση Μητρώου |
| | |process_provided_to=Επιχειρήσεις εστίασης ή αναψυχής | | |process_provided_to=Επιχειρήσεις εστίασης ή αναψυχής |
| | |process_tax_type=Ειδικά σήματα,Αποφάσεις,Επιτόπιοι έλεγχοι,Μητρώα | | |process_tax_type=Ειδικά σήματα,Αποφάσεις,Επιτόπιοι έλεγχοι,Μητρώα |
| Γραμμή 27: |
Γραμμή 28: |
| | |process_sdg_resource=Άλλο | | |process_sdg_resource=Άλλο |
| | |process_sdg_resource_other=Υποβολή νέας αίτησης | | |process_sdg_resource_other=Υποβολή νέας αίτησης |
| − | |process_sdg_lack_of_response_rule=Σιωπηρή απόρριψη | + | |process_sdg_lack_of_response_rule=Σιωπηρή έγκριση |
| − | |process_total_duration_steps_min=2505600 | + | |process_sdg_notes=Η αρμόδια Υπηρεσία εντός είκοσι οκτώ (28) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης και του συνόλου των προβλεπόμενων δικαιολογητικών / παραστατικών εκδίδει σχετική Απόφαση και χορηγεί το |
| − | |process_total_duration_steps_max=8553600 | + | Ειδικό Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία τεκμαίρεται η χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ., σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 3844/2010 (Α’ 63) και ο αιτών μπορεί να ζητήσει σχετική βεβαίωση από την Υπηρεσία. |
| − | |process_cost_min=293.00 | + | Το σήμα χορηγείται κατόπιν διοικητικού ελέγχου των απαιτούμενων δικαιολογητικών και δύναται να ανακληθεί, κατόπιν διενέργειας δειγματοληπτικού επιτόπιου ελέγχου, αν διαπιστωθεί η μη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 2 και 8 (Πίνακας 2 και 3) ή των κριτηρίων του άρθρου 7 (Πίνακας 1) της ΥΑ 450/2025 (ΦΕΚ 159/Β). Το σήμα στην περίπτωση αυτή ανακαλείται για διάστημα 5 ετών χωρίς τη δυνατότητα ουδεμίας αξίωσης της επιχείρησης κατά του Υπουργείου Τουρισμού. Μετά την πάροδο της πενταετίας, η επιχείρηση δύναται να υποβάλλει εκ νέου αίτημα, εφόσον συντρέχουν οι προαναφερόμενοι όροι και προϋποθέσεις. |
| − | |process_cost_max=293.00 | + | |process_total_duration_steps_min=0 |
| | + | |process_total_duration_steps_max=0 |
| | + | |process_cost_min=100.00 |
| | + | |process_cost_max=100.00 |
| | |process_evidence_cost_guarantee=0 | | |process_evidence_cost_guarantee=0 |
| | |process_evidence_cost_total_number=0 | | |process_evidence_cost_total_number=0 |
| Γραμμή 37: |
Γραμμή 41: |
| | |process_evidence_alternative_total_number=0 | | |process_evidence_alternative_total_number=0 |
| | |process_evidence_prerequisite_total_number=0 | | |process_evidence_prerequisite_total_number=0 |
| − | |process_evidence_total_number=2 | + | |process_evidence_total_number=11 |
| | |process_evidence_step_total_number=0 | | |process_evidence_step_total_number=0 |
| | |process_evidence_step_digital_total_number=0 | | |process_evidence_step_digital_total_number=0 |
| Γραμμή 44: |
Γραμμή 48: |
| | |process_application_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (ψηφιακή) | | |process_application_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (ψηφιακή) |
| | |process_application_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα | | |process_application_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| − | |process_application_description=Αίτηση - απλή δήλωση ότι πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και έχουν ληφθεί υπ' όψιν τα κριτήρια του άρθρου 7 της υπ΄αριθ. 7827/2019 (ΦΕΚ 1463/τ. Β') | + | |process_application_description=Αίτηση χορήγησης Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα |
| | |process_application_related_url=https://mintour.gov.gr//userfiles/de145b9b-fc1f-4650-91eb-b6315a192e52/entypo-aitisis-horigisis.pdf | | |process_application_related_url=https://mintour.gov.gr//userfiles/de145b9b-fc1f-4650-91eb-b6315a192e52/entypo-aitisis-horigisis.pdf |
| | + | |process_application_note=Συνημμένα υποβάλλονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά |
| | |process_uuid=fc3df6ba-17e2-4ac0-8e92-e7ab360076f8 | | |process_uuid=fc3df6ba-17e2-4ac0-8e92-e7ab360076f8 |
| | |process_id=156310 | | |process_id=156310 |
| Γραμμή 54: |
Γραμμή 59: |
| | |process_conditions_alternative=Όχι | | |process_conditions_alternative=Όχι |
| | |process_conditions_type=Διοικητικές | | |process_conditions_type=Διοικητικές |
| − | |process_conditions_name=Η χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. γίνεται στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής που υποβάλλουν σχετική αίτηση εφόσον πληρούν συνδυαστικά: α) τα "υποχρεωτικά κριτήρια" του πίνακα 1 του άρθρου 7 της Υπουργικής Απόφασης 7827/2019 (ΦΕΚ 1463/Β) και β) τα "βαθμολογούμενα κριτήρια" που περιλαμβάνονται στον πίνακα 2 του άρθρου 7 της προαναφερόμενης Απόφασης και λαμβάνουν συνολική βαθμολογία όχι μικρότερη των 25 βαθμών. | + | |process_conditions_name=Η χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. γίνεται στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής που υποβάλλουν σχετική αίτηση εφόσον πληρούν συνδυαστικά: α) τα "υποχρεωτικά κριτήρια" του πίνακα 1 του άρθρου 7 της υπ αριθ. 450/10.01.2025 (ΦΕΚ 159/Β) Απόφασης της Υπουργού Τουρισμού και β) τα "βαθμολογούμενα κριτήρια" που περιλαμβάνονται στον πίνακα 2 του άρθρου 7 της προαναφερόμενης Απόφασης και λαμβάνουν συνολική βαθμολογία όχι μικρότερη των 25 βαθμών. |
| | Αναλυτικά τα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ είναι τα εξής: | | Αναλυτικά τα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ είναι τα εξής: |
| | * Κ.1 Προσφορά τουλάχιστον επτά (7) εδεσμάτων ελληνικής ή τοπικής κουζίνας που ακολουθούν ελληνικές παραδοσιακές συνταγές ανάλογα με τον γεωγραφικό χάρτη της επιχείρησης/ | | * Κ.1 Προσφορά τουλάχιστον επτά (7) εδεσμάτων ελληνικής ή τοπικής κουζίνας που ακολουθούν ελληνικές παραδοσιακές συνταγές ανάλογα με τον γεωγραφικό χάρτη της επιχείρησης/ |
| Γραμμή 85: |
Γραμμή 90: |
| | |process_conditions_type=Διοικητικές | | |process_conditions_type=Διοικητικές |
| | |process_conditions_name=Η χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. γίνεται στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής που υποβάλλουν σχετική αίτηση εφόσον πληρούν συνδυαστικά: | | |process_conditions_name=Η χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. γίνεται στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής που υποβάλλουν σχετική αίτηση εφόσον πληρούν συνδυαστικά: |
| − | * α) τα "υποχρεωτικά κριτήρια" του πίνακα 1 του άρθρου 7 της Υπουργικής Απόφασης 7827/2019 (ΦΕΚ 1463/Β) και | + | * α) τα "υποχρεωτικά κριτήρια" του πίνακα 1 του άρθρου 7 υπ αριθ. 450/10.01.2025 (ΦΕΚ 159/Β) Απόφασης της Υπουργού Τουρισμού και |
| | * β) τα "βαθμολογούμενα κριτήρια" που περιλαμβάνονται στον πίνακα 2 του άρθρου 7 της προαναφερόμενης Απόφασης και λαμβάνουν συνολική βαθμολογία όχι μικρότερη των 25 βαθμών. | | * β) τα "βαθμολογούμενα κριτήρια" που περιλαμβάνονται στον πίνακα 2 του άρθρου 7 της προαναφερόμενης Απόφασης και λαμβάνουν συνολική βαθμολογία όχι μικρότερη των 25 βαθμών. |
| | | | |
| Γραμμή 107: |
Γραμμή 112: |
| | |process_evidence_cost_type=e-Παράβολο | | |process_evidence_cost_type=e-Παράβολο |
| | |process_evidence_cost_calculation=Εφάπαξ | | |process_evidence_cost_calculation=Εφάπαξ |
| − | |process_evidence_cost_code=6298 | + | |process_evidence_cost_code=3516 |
| − | |process_evidence_cost_description=Χορήγηση Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα. | + | |process_evidence_cost_description=Χορήγηση Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα |
| − | |process_evidence_cost_min=293 | + | |process_evidence_cost_min=100 |
| − | |process_evidence_cost_max=293 | + | |process_evidence_cost_max=100 |
| | |process_evidence_cost_url=https://www1.gsis.gr/sgsisapps/eparavolo/public/create.htm?langId=1 | | |process_evidence_cost_url=https://www1.gsis.gr/sgsisapps/eparavolo/public/create.htm?langId=1 |
| − | |process_evidence_cost_payment_type=Ταμείο τραπέζης, Ψηφιακά (web banking) | + | |process_evidence_cost_payment_type=ΕΛΤΑ, Ταμείο τραπέζης, Ψηφιακά (χρεωστική/πιστωτική κάρτα), Ψηφιακά (web banking) |
| | }} | | }} |
| | {{process evidences | | {{process evidences |
| | |process_evidence_num_id=1 | | |process_evidence_num_id=1 |
| − | |process_evidence_type=8689
| |
| | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι | | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | |process_evidence_alternative=Όχι | | |process_evidence_alternative=Όχι |
| − | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (ψηφιακή) | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα | | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| − | |process_evidence_description=Αντίγραφο ενδεικτικού καταλόγου εδεσμάτων και εμφιαλωμένων ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων. Η επιχείρηση ενθαρρύνεται να προσαρμόζει τον κατάλογο στα εποχικά προϊόντα και εδέσματα, εφόσον τηρούνται οι σχετικοί όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και τα κριτήρια του άρθρου 7 της υπ. αριθ. 7827/2019 (ΦΕΚ 1463/τ. Β) Υπουργικής Απόφασης και μετά από ενημέρωση της Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού. | + | |process_evidence_description=Αίτηση χορήγησης Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα |
| − | |process_evidence_related_url=https://mintour.gov.gr/nomothesia/eidiko-sima-poiotitas-gia-tin-elliniki-koyzina-e-s-p-e-k/
| |
| | }} | | }} |
| | {{process evidences | | {{process evidences |
| | |process_evidence_num_id=2 | | |process_evidence_num_id=2 |
| | + | |process_evidence_type=7320 |
| | + | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | + | |process_evidence_alternative=Όχι |
| | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | + | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| | + | |process_evidence_description=Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 ότι πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και έχουν ληφθεί υπόψη τα κριτήρια του άρθρου 7 της υπ’ αριθ. 450/10.01.2025 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 159/Β). |
| | + | |process_evidence_related_process=Υπεύθυνη δήλωση και ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση |
| | + | |process_evidence_related_url=https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/psephiaka-eggrapha-gov-gr/ekdose-upeuthunes-deloses |
| | + | }} |
| | + | {{process evidences |
| | + | |process_evidence_num_id=3 |
| | |process_evidence_type=1032 | | |process_evidence_type=1032 |
| | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι | | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| Γραμμή 131: |
Γραμμή 145: |
| | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (ψηφιακή) | | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (ψηφιακή) |
| | |process_evidence_description=Φωτοαντίγραφο της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης ή αναψυχής ή του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης | | |process_evidence_description=Φωτοαντίγραφο της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης ή αναψυχής ή του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης |
| − | |process_evidence_related_url=https://mintour.gov.gr/nomothesia/eidiko-sima-poiotitas-gia-tin-elliniki-koyzina-e-s-p-e-k/ | + | }} |
| | + | {{process evidences |
| | + | |process_evidence_num_id=4 |
| | + | |process_evidence_type=8689 |
| | + | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | + | |process_evidence_alternative=Όχι |
| | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (ψηφιακή) |
| | + | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| | + | |process_evidence_description=Αντίγραφο καταλόγου εδεσμάτων (στα ελληνικά και αγγλικά) που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και σε προϊόντα Π.Ο.Π. καθώς και σύντομη περιγραφή των εδεσμάτων για τυχόν αλλεργιογόνα στοιχεία. Η επιχείρηση ενθαρρύνεται να προσαρμόζει τον κατάλογο στα εποχικά προϊόντα και εδέσματα, εφόσον τηρούνται οι σχετικοί όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και τα κριτήρια του άρθρου 7 της ΥΑ 450/2025 ΦΕΚ 159/Β). |
| | + | }} |
| | + | {{process evidences |
| | + | |process_evidence_num_id=5 |
| | + | |process_evidence_type=8689 |
| | + | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | + | |process_evidence_alternative=Όχι |
| | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | + | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| | + | |process_evidence_description=Αντίγραφο καταλόγου εμφιαλωμένων ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων (κατά προτίμηση από την αμπελουργική ζώνη στην οποία βρίσκεται το εστιατόριο) και σύντομη περιγραφή (στα ελληνικά και αγγλικά). |
| | + | }} |
| | + | {{process evidences |
| | + | |process_evidence_num_id=6 |
| | + | |process_evidence_type=8689 |
| | + | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | + | |process_evidence_alternative=Όχι |
| | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | + | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| | + | |process_evidence_description=Αντίγραφο καταλόγου τουλάχιστον τριών γευμάτων (set menu) που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και σε προϊόντα Π.Ο.Π. (στα ελληνικά και αγγλικά). |
| | + | }} |
| | + | {{process evidences |
| | + | |process_evidence_num_id=7 |
| | + | |process_evidence_type=8619 |
| | + | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | + | |process_evidence_alternative=Όχι |
| | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | + | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| | + | |process_evidence_description=Πρόσφατα πιστοποιητικά απολύμανσης, απεντόμωσης, μυοκτονίας καθώς και τυχόν ύπαρξη πιστοποιητικού HACCP. |
| | + | }} |
| | + | {{process evidences |
| | + | |process_evidence_num_id=8 |
| | + | |process_evidence_type=8619 |
| | + | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | + | |process_evidence_alternative=Όχι |
| | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | + | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| | + | |process_evidence_description=Πιστοποιητικό του υπεύθυνου του εστιατορίου για την παρακολούθηση σεμιναρίου στην «Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων» του οδηγού ΕΦΕΤ από πιστοποιημένο από τον ΕΦΕΤ φορέα ή εκπαιδευτή. |
| | + | }} |
| | + | {{process evidences |
| | + | |process_evidence_num_id=9 |
| | + | |process_evidence_type=7320 |
| | + | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | + | |process_evidence_alternative=Όχι |
| | + | |process_evidence_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (email) |
| | + | |process_evidence_owner=Νομικά πρόσωπα, Φυσικά πρόσωπα |
| | + | |process_evidence_description=Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 του υπεύθυνου του εστιατορίου ότι το προσωπικό έχει λάβει γνώση και έχει εκπαιδευτεί από τον ίδιο για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στο χειρισμό των τροφίμων. |
| | + | |process_evidence_related_process=Υπεύθυνη δήλωση και ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση |
| | + | |process_evidence_related_url=https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/psephiaka-eggrapha-gov-gr/ekdose-upeuthunes-deloses |
| | + | }} |
| | + | {{process evidences |
| | + | |process_evidence_num_id=10 |
| | + | |process_evidence_type=3798 |
| | + | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | + | |process_evidence_alternative=Όχι |
| | + | |process_evidence_description=Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους €100,00 υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΛΕ 1450189001) μέσω της εφαρμογής e-παράβολο. |
| | + | }} |
| | + | {{process evidences |
| | + | |process_evidence_num_id=11 |
| | + | |process_evidence_type=7259 |
| | + | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| | + | |process_evidence_alternative=Όχι |
| | + | |process_evidence_description=Τιμολόγια της επιχείρησης από τα οποία να προκύπτουν: φέτα Π.Ο.Π., 4 ελληνικά τοπικά τυριά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ελληνικής παραγωγής (για σαλάτες), καλής ποιότητας ελαιόλαδο ελληνικής παραγωγής (για μαγειρευτά), ελληνική πατάτα τηγανητή (π.χ. προέλευσης Νάξου), ελληνικός καφές, 3 εμφιαλωμένοι οίνοι και 3 εμφιαλωμένα αποστάγματα από Έλληνες παραγωγούς. |
| | }} | | }} |
| | {{process rules | | {{process rules |
| | |process_rule_type=Υπουργική Απόφαση | | |process_rule_type=Υπουργική Απόφαση |
| − | |process_rule_decision_number=7827 | + | |process_rule_decision_number=450 |
| − | |process_rule_decision_year=2019 | + | |process_rule_decision_year=2025 |
| − | |process_rule_description=Προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα. | + | |process_rule_description=Προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.) |
| − | |process_rule_gazette_doc_number=1463 | + | |process_rule_gazette_doc_number=159 |
| | |process_rule_gazette_doc_issue=Β | | |process_rule_gazette_doc_issue=Β |
| − | |process_rule_url=https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20190201463 | + | |process_rule_url=https://search.et.gr/el/fek/?fekId=776494 |
| | }} | | }} |
| | {{process steps | | {{process steps |
| Γραμμή 146: |
Γραμμή 229: |
| | |process_step_exit=Όχι | | |process_step_exit=Όχι |
| | |process_step_child=Όχι | | |process_step_child=Όχι |
| − | |process_step_title=Παραλαβή της αίτησης και πρωτοκόλληση | + | |process_step_title=Παραλαβή της αίτησης και εξέταση του αιτήματος αναφορικά με την πληρότητα των δικαιολογητικών. |
| − | |process_step_duration_min=P1D | + | |process_step_co_org=95496 |
| − | |process_step_duration_max=P1D
| + | |process_step_description=Η αίτηση για την έκδοση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα υποβάλλεται στο Υπουργείο Τουρισμού, στη Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων και ελέγχεται για την πληρότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών |
| − | |process_step_description=Η αίτηση για την έκδοση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα υποβάλλεται στο Υπουργείο Τουρισμού, πρωτοκολλείται και χρεώνεται στην αρμόδια Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων. | |
| | }} | | }} |
| | {{process steps | | {{process steps |
| Γραμμή 155: |
Γραμμή 237: |
| | |process_step_exit=Όχι | | |process_step_exit=Όχι |
| | |process_step_child=Όχι | | |process_step_child=Όχι |
| − | |process_step_title=Εξέταση αιτήματος | + | |process_step_title=Πρωτοκόλληση και έλεγχος του φακέλου. |
| | |process_step_official=Αρμόδια Διεύθυνση | | |process_step_official=Αρμόδια Διεύθυνση |
| | |process_step_implementation=Έλεγχος | | |process_step_implementation=Έλεγχος |
| − | |process_step_duration_min=P7D
| + | |process_step_duration_max=P28D |
| − | |process_step_duration_max=P21D | + | |process_step_description=Διοικητικός έλεγχος όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών |
| − | |process_step_description=Προκαταρκτικός έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών και του καταλόγου εδεσμάτων και εμφιαλωμένων ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληρούνται τα υποχρεωτικά κριτήρια. | |
| | }} | | }} |
| | {{process steps | | {{process steps |
| | |process_step_num_id=3 | | |process_step_num_id=3 |
| − | |process_step_exit=Όχι | + | |process_step_exit=Ναι |
| | |process_step_child=Όχι | | |process_step_child=Όχι |
| − | |process_step_title=Συγκρότηση συλλογικού οργάνου ελέγχου | + | |process_step_title=Έκδοση απόφασης - Χορήγηση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα. |
| − | |process_step_official=Αρμόδια Διεύθυνση | + | |process_step_official=Αρμόδιο Υπουργείο |
| − | |process_step_duration_min=P7D
| + | |process_step_description=Έκδοση απόφασης χορήγησης Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα και αποστολή με email. - Εκτύπωση του Ειδικού Σήματος σε έγχαρτη μορφή και αποστολή ταχυδρομικώς. |
| − | |process_step_duration_max=P21D
| |
| − | |process_step_description=Έκδοση Απόφασης για τη συγκρότηση του τριμελούς συλλογικού οργάνου για την πραγματοποίηση του επιτόπιου ελέγχου. Το Όργανο αποτελείται από 2 υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού και 1 εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων Ελλάδας (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) ή, εν αδυναμία τούτου προς άσκηση των καθηκόντων του, από έναν εκπαιδευτικό, μόνιμο ή αορίστου χρόνου, του Υπουργείου Τουρισμού. | |
| | }} | | }} |
| | {{process steps | | {{process steps |
| | |process_step_num_id=4 | | |process_step_num_id=4 |
| | |process_step_exit=Όχι | | |process_step_exit=Όχι |
| − | |process_step_child=Όχι | + | |process_step_child=Ναι |
| − | |process_step_title=Πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου από το τριμελές συλλογικό όργανο, συμπλήρωση του Φύλλου Ελέγχου και διαβίβασή του στην αρμόδια Διεύθυνση | + | |process_step_previous_child_selector=3 |
| | + | |process_step_previous_child=3 |
| | + | |process_step_title=Πραγματοποίηση δειγματοληπτικού επιτόπιου ελέγχου από το τριμελές συλλογικό όργανο. |
| | |process_step_official=Συλλογικό όργανο | | |process_step_official=Συλλογικό όργανο |
| − | |process_step_implementation=Έλεγχος | + | |process_step_description=Ο δειγματοληπτικός επιτόπιος έλεγχος του συλλογικού οργάνου περί συνδρομής των προϋποθέσεων των άρθρων 2 και 8 (Πίνακας 2 και 3) δεν τηρείται και εάν δεν ισχύουν πλέον τα κριτήρια του άρθρου 7 (Πίνακας 1) που οδήγησαν στην αρχική χορήγηση του Σήματος. |
| − | |process_step_duration_min=P7D | + | |process_step_note=Ο προγραμματισμός των ελέγχων πραγματοποιείται μέσα στο α’ τρίμηνο κάθε οικονομικού έτους και εγκρίνεται από το αρμόδιο όργανο. |
| − | |process_step_duration_max=P7D
| |
| − | |process_step_description=Το τριμελές συλλογικό όργανο ελέγχου πραγματοποιεί επιτόπιο έλεγχο στην επιχείρηση εστίασης, συμπληρώνει το Φύλλο Ελέγχου με τα Υποχρεωτικά και τα Βαθμολογούμενα Κριτήρια και διαβιβάζει το Φύλλο Ελέγχου στην αρμόδια διεύθυνση.
| |
| | }} | | }} |
| | {{process steps | | {{process steps |
| | |process_step_num_id=5 | | |process_step_num_id=5 |
| − | |process_step_exit=Ναι | + | |process_step_exit=Όχι |
| | |process_step_child=Ναι | | |process_step_child=Ναι |
| − | |process_step_previous_child_selector=4 | + | |process_step_previous_child_selector=3 |
| − | |process_step_previous_child=4 | + | |process_step_previous_child=3 |
| − | |process_step_title=Απόρριψη αίτησης χορήγησης Ε.Σ.Π.Ε.Κ. | + | |process_step_title=Περιπτώσεις ανάκλησης του Ειδικού Σήματος Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας. |
| − | |process_step_official=Αρμόδια Διεύθυνση
| |
| − | |process_step_implementation=Ψηφιακή υπογραφή
| |
| − | |process_step_duration_min=P7D
| |
| − | |process_step_duration_max=P14D
| |
| − | |process_step_description=Ο έλεγχος εκ μέρους των Ειδικών Συλλογικών Οργάνων έγκειται στη διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων χορήγησης του Σήματος, ήτοι τα "υποχρεωτικά κριτήρια" του πίνακα 1 καθώς και συνολική βαθμολογία όχι μικρότερη των 25 βαθμών από τα "βαθμολογούμενα κριτήρια" του πίνακα 2 του άρθρου 7 της Υπουργικής Απόφασης 7827/2019 (ΦΕΚ 1463/Β). Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ., η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση για έλεγχο όταν εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις χορήγησς του Ε.ΣΠ.Ε.Κ.. Σε κάθε περίπτωση οι ελεγκτές παρέχουν συμβουλές στην επιχείρηση για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών της.
| |
| | }} | | }} |
| | {{process steps | | {{process steps |
| | |process_step_num_id=6 | | |process_step_num_id=6 |
| − | |process_step_exit=Ναι | + | |process_step_exit=Όχι |
| | + | |process_step_child=Ναι |
| | + | |process_step_previous_child_selector=5 |
| | + | |process_step_previous_child=5 |
| | + | |process_step_title=Ανάκληση του λόγω ελέγχου από Συλλογικό 'Οργανο. |
| | + | |process_step_description=Ο επιτόπιος έλεγχος του συλλογικού οργάνου μπορεί να οδηγήσει σε άμεση ανάκληση του Σήματος, εάν κάποια από τις προϋποθέσεις των άρθρων 2 και 8 (Πίνακας 2 και 3) δεν τηρείται και εάν δεν ισχύουν πλέον τα κριτήρια του άρθρου 7 (Πίνακας 1) που οδήγησαν στην αρχική χορήγηση του Σήματος. |
| | + | |process_step_note=Σε περίπτωση διαπίστωσης μη συνδρομής των απαιτούμενων όρων και προϋποθέσεων κατά τον επιτόπιο έλεγχο το Σήμα ανακαλείται άμεσα από την αρμόδια Υπηρεσία και η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτημα χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. |
| | + | μετά την πάροδο της πενταετίας. |
| | + | }} |
| | + | {{process steps |
| | + | |process_step_num_id=7 |
| | + | |process_step_exit=Όχι |
| | + | |process_step_child=Ναι |
| | + | |process_step_previous_child_selector=5 |
| | + | |process_step_previous_child=5 |
| | + | |process_step_title=Ανάκληση λόγω αλλαγής στην άδεια λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης. |
| | + | }} |
| | + | {{process steps |
| | + | |process_step_num_id=8 |
| | + | |process_step_exit=Όχι |
| | + | |process_step_child=Ναι |
| | + | |process_step_previous_child_selector=5 |
| | + | |process_step_previous_child=5 |
| | + | |process_step_title=Ανάκληση λόγω μετακόμισης. |
| | + | |process_step_description=Εφόσον συντρέχουν οι σχετικές με την εγκατάσταση προϋποθέσεις και εφόσον στη νέα επιχείρηση δεν έχουν μεταβληθεί οι σχετικές με τους λοιπούς όρους και προϋποθέσεις εκδίδεται νέο σήμα με σύντομη διαδικασία κατόπιν νέας αίτησης. |
| | + | }} |
| | + | {{process steps |
| | + | |process_step_num_id=9 |
| | + | |process_step_exit=Όχι |
| | |process_step_child=Ναι | | |process_step_child=Ναι |
| − | |process_step_previous_child_selector=4 | + | |process_step_previous_child_selector=5 |
| − | |process_step_previous_child=4 | + | |process_step_previous_child=5 |
| − | |process_step_title=Έκδοση Απόφασης χορήγησης Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα | + | |process_step_title=Ανάκληση λόγω αλλαγής του χαρακτήρα της επιχείρησης εστίασης ή του συνόλου του καταλόγου εδεσμάτων. |
| − | |process_step_official=Αρμόδια Διεύθυνση | + | |process_step_description=Ανάκληση λόγω αλλαγής του χαρακτήρα της επιχείρησης εστίασης (π.χ. από ελληνική σε κινεζική κουζίνα) ή αλλαγή του συνόλου του καταλόγου εδεσμάτων χωρίς την ενημέρωση της Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού (π.χ. από ελληνικό σε διεθνές μενού). |
| − | |process_step_implementation=Ψηφιακή υπογραφή
| |
| − | |process_step_duration_min=P7D
| |
| − | |process_step_duration_max=P84D
| |
| | }} | | }} |
| | {{process useful links | | {{process useful links |