|
|
Γραμμή 2: |
Γραμμή 2: |
| |process_official_title=Υπηρεσίες κατάρτισης προς τις επιχειρήσεις τροφίμων | | |process_official_title=Υπηρεσίες κατάρτισης προς τις επιχειρήσεις τροφίμων |
| |process_alternative_titles=Έγκριση υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων και αξιολόγηση καταρτιζομένων στην υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων | | |process_alternative_titles=Έγκριση υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων και αξιολόγηση καταρτιζομένων στην υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων |
− | |process_description=Η διαδικασία αφορά στην έγκριση υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την κατάρτιση του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων και αξιολόγηση των καταρτιζομένων στην υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων. Η διεξαγωγή εκπαιδευτικού προγράμματος και η κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων αφορά σε όλα τα στάδια της αλυσίδας των τροφίμων, στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και υλοποιείται από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις τροφίμων. | + | |process_description=Η διαδικασία αφορά στην έγκριση υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την κατάρτιση του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων και αξιολόγηση των καταρτιζομένων στην υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων. |
| + | |
| + | Η διεξαγωγή εκπαιδευτικού προγράμματος και η κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων αφορά σε όλα τα στάδια της αλυσίδας των τροφίμων, στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και υλοποιείται από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις τροφίμων. |
| |process_org_owner_is_private=Όχι | | |process_org_owner_is_private=Όχι |
| |process_org_owner=85324 | | |process_org_owner=85324 |
Γραμμή 8: |
Γραμμή 10: |
| |process_provision_org=37171 | | |process_provision_org=37171 |
| |process_provision_org_directory=Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού | | |process_provision_org_directory=Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού |
− | |process_remarks=Η κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων αποτελεί απαίτηση του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων και αφορά το προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων. Από την παραπάνω κατάρτιση μπορεί να εξαιρείται μόνο το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρο τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης προγράμματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης, από το οποίο να προκύπτει σαφώς ότι ο εργαζόμενος είναι επαρκώς καταρτισμένος σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας ή άλλου καταλλήλου κατά περίπτωση τομέα των τροφίμων. | + | |process_remarks=Η κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων αποτελεί απαίτηση του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων και αφορά το προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων. |
| + | |
| + | Από την παραπάνω κατάρτιση μπορεί να εξαιρείται μόνο το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρο τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης προγράμματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης, από το οποίο να προκύπτει σαφώς ότι ο εργαζόμενος είναι επαρκώς καταρτισμένος σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας ή άλλου καταλλήλου κατά περίπτωση τομέα των τροφίμων. |
| + | |
| Δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων έχουν: | | Δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων έχουν: |
− | α) οι ίδιες οι επιχειρήσεις για το προσωπικό τους. | + | *α) οι ίδιες οι επιχειρήσεις για το προσωπικό τους. |
− | β) οι επαγγελματικοί φορείς, τα επιμελητήρια και τα κλαδικά σωματεία. | + | *β) οι επαγγελματικοί φορείς, τα επιμελητήρια και τα κλαδικά σωματεία. |
− | γ) τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι εκπαιδευτικοί και άλλοι Δημόσιοι Οργανισμοί και τα διαπιστευμένα κέντρα κατάρτισης. | + | *γ) τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι εκπαιδευτικοί και άλλοι Δημόσιοι Οργανισμοί και τα διαπιστευμένα κέντρα κατάρτισης. |
− | Οι επιχειρήσεις τροφίμων που υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP μπορούν ή να εφαρμόσουν εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΦΕΤ ή να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα σύμφωνα με το σύστημα που εφαρμόζουν. Η επιχείρηση οφείλει να τεκμηριώνει σαφώς και επαρκώς την κατάρτιση του προσωπικού της μέσω τήρησης κατάλληλων αρχείων εκπαίδευσης, όπως αυτά προβλέπονται από το Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων, βασισμένο στις αρχές του HACCP που εφαρμόζει. | + | |
| + | Οι επιχειρήσεις τροφίμων που υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP μπορούν ή να εφαρμόσουν εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΦΕΤ ή να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα σύμφωνα με το σύστημα που εφαρμόζουν. |
| + | Η επιχείρηση οφείλει να τεκμηριώνει σαφώς και επαρκώς την κατάρτιση του προσωπικού της μέσω τήρησης κατάλληλων αρχείων εκπαίδευσης, όπως αυτά προβλέπονται από το Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων, βασισμένο στις αρχές του HACCP που εφαρμόζει. |
| + | |
| Ο ΕΦΕΤ καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων εκπαίδευσης, εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την ΥΑ 14708/2007 (ΦΕΚ Β΄1616), διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τις σχετικές βεβαιώσεις κατάρτισης. | | Ο ΕΦΕΤ καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων εκπαίδευσης, εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την ΥΑ 14708/2007 (ΦΕΚ Β΄1616), διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τις σχετικές βεβαιώσεις κατάρτισης. |
| |process_estimated_implementation_duration_min=P40D | | |process_estimated_implementation_duration_min=P40D |
Γραμμή 26: |
Γραμμή 34: |
| |process_validity_duration_set=Αόριστη | | |process_validity_duration_set=Αόριστη |
| |process_source=Συντάκτες | | |process_source=Συντάκτες |
− | |process_provided_to=Δημόσιους φορείς,Νομικά Πρόσωπα – Νομικές Οντότητες,Επιχειρήσεις τροφίμων,Παραγωγής Τροφίμων | + | |process_provided_to=Δημόσιους φορείς,Επιχειρήσεις τροφίμων,Παραγωγής Τροφίμων,Νομικά Πρόσωπα – Νομικές Οντότητες |
− | |process_tax_type=Αποφάσεις,Εκπαιδεύσεις/Επιμορφώσεις,Αιτήσεις,Πιστοποιήσεις | + | |process_tax_type=Αιτήσεις,Αποφάσεις,Εκπαιδεύσεις/Επιμορφώσεις,Πιστοποιήσεις |
| |process_life_events=Τρόφιμα,Εκπαίδευση | | |process_life_events=Τρόφιμα,Εκπαίδευση |
| |process_sdg_resource=Άλλο | | |process_sdg_resource=Άλλο |
Γραμμή 184: |
Γραμμή 192: |
| {{process evidences | | {{process evidences |
| |process_evidence_num_id=6 | | |process_evidence_num_id=6 |
− | |process_evidence_type=4627 | + | |process_evidence_type=1374 |
| |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι | | |process_evidence_is_under_prerequisite=Όχι |
| |process_evidence_alternative=Όχι | | |process_evidence_alternative=Όχι |