|
|
| Γραμμή 55: |
Γραμμή 55: |
| | {{process conditions | | {{process conditions |
| | |process_conditions_num_id=1 | | |process_conditions_num_id=1 |
| − | |process_conditions_alternative=Όχι
| |
| − | |process_conditions_type=Διοικητικές
| |
| − | |process_conditions_name=Η χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. γίνεται στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής που υποβάλλουν σχετική αίτηση εφόσον πληρούν συνδυαστικά: α) τα "υποχρεωτικά κριτήρια" του πίνακα 1 του άρθρου 7 της υπ αριθ. 450/10.01.2025 (ΦΕΚ 159/Β) Απόφασης της Υπουργού Τουρισμού
| |
| − | Αναλυτικά τα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ είναι τα εξής:
| |
| − | * Κ.1 Προσφορά τουλάχιστον επτά (7) εδεσμάτων ελληνικής ή τοπικής κουζίνας που ακολουθούν ελληνικές παραδοσιακές συνταγές ανάλογα με τον γεωγραφικό χάρτη της επιχείρησης/
| |
| − | περιφέρεια ή βασίζονται σε αυτές.
| |
| − | * Κ.2 Προσφορά «ελληνικής σαλάτας» κατά τους θερινούς μήνες.
| |
| − | * Κ.3 Επιπλέον των επτά (7) εδεσμάτων, πρέπει να προσφέρεται ένα τουλάχιστον μενού τριών (3) γευμάτων που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα
| |
| − | * Κ.4 Προσφορά τουλάχιστον τεσσάρων (4) ελληνικών τυριών, με έμφαση κατά περίπτωση σε τοπικές παραγωγές.
| |
| − | * Κ.5 Χρησιμοποίηση αποκλειστικά καλής ποιότητας ελαιόλαδου ελληνικής παραγωγής για τα μαγειρευτά και έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ελληνικής παραγωγής για τις σαλάτες νωπές ή βραστές.
| |
| − | * Κ.6 Αν οι υποψήφιες για τη λήψη του Σήματος επιχειρήσεις προσφέρουν πατάτες τηγανητές, πρέπει να προσφέρουν "ελληνική πατάτα τηγανητή" σε ελαιόλαδο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
| |
| − | * Κ.7 Προσφορά ελληνικού καφέ που θα παρασκευάζεται στη φωτιά ή στη χόβολη
| |
| − | * Κ.8 Το κουβέρ περιλαμβάνει ελιές, ή/ και πάστα ελιάς, ή/ και τοπικό ρεκτικό.
| |
| − | * Κ.9 Οι υποψήφιες για τη λήψη του Σήματος επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τουλάχιστον από 3 επιλογές εμφιαλωμένων οίνων και 3 επιλογές εμφιαλωμένων αποσταγμάτων από Έλληνες παραγωγούς.
| |
| − | * Κ.10 Το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα αναρτάται σε εμφανές σημείο του χώρου, στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες του τουριστικού καταλύματος καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπου έχει παρουσία το κατάλυμα.
| |
| − | όπως ενδεικτικά "προσφορά τουλάχιστον 7 εδεσμάτων ελληνικής ή τοπικής κουζίνας που ακολουθούν ελληνικές παραδοσιακές συνταγές", προσφορά ελληνικής σαλάτας", "ένα τουλάχιστον μενού τριών (3) γευμάτων που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές οι παραδοσιακές συνταγές και χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και σε προϊόντα Π.Ο.Π.", "προσφορά 4 ελληνικών τυριών", κ.α. , ήτοι ενδεικτικά "ποιότητα δομικών υλικών, υλικών διακόσμησης και επίπλωσης", "ποιότητα χώρου εστίασης", "ποικιλία εδεσμάτων Ελληνικής Κουζίνας", κ.α.
| |
| − | * Κ.11 Ο κατάλογος θα πρέπει να περιλαμβάνει σύντομη περιγραφή των παραδοσιακών εδεσμάτων για τυχόν αλλεργιογόνα στοιχεία.
| |
| − | * Κ.12 Η λίστα οίνου και αποσταγμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνει σύντομη περιγραφή των ελληνικών οίνων και αποσταγμάτων.
| |
| − | * Κ.13 Οι κατά περίπτωση υπεύθυνοι για το σέρβις των πελατών θα πρέπει να είναι ορθά εκπαιδευμένοι και ενημερωμένοι ώστε να είναι ικανοί να παρουσιάζουν και να προωθούν σωστά τα εδέσματα της ελληνικής κουζίνας καθώς και τις επιλογές ελληνικού οίνου και αποσταγμάτων που περιλαμβάνει το μενού του εστιατορίου.
| |
| − | * Κ.14 Συνθήκες άψογης καθαριότητας στις αίθουσες και υπαίθριους χώρους εστίασης.
| |
| − | * Κ.15 Συνθήκες άψογης καθαριότητας των εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, στους χώρους παρασκευής, αποθήκευσης και διάθεσης τροφίμων.
| |
| − | * Κ.16 Συνθήκες άψογης καθαριότητας στους χώρους υγιεινής.
| |
| − | * Κ.17 Οδηγοί ΕΦΕΤ, τήρηση προδιαγραφών ασφάλειας τροφίμων και εκπαίδευση προσωπικού στους όρους υγιεινής όπως περιγράφονται στους οδηγούς.
| |
| − | * Κ.18 Τήρηση κανόνων υγιεινής από το προσωπικό
| |
| − | * Κ. 19 Ποιότητα εξοπλισμού
| |
| − | * Κ. 20 Αρτιότητα εγκαταστάσεων και εξοπλισμού
| |
| − | }}
| |
| − | {{process conditions
| |
| − | |process_conditions_num_id=2
| |
| − | |process_conditions_alternative=Όχι
| |
| − | |process_conditions_type=Διοικητικές
| |
| − | |process_conditions_name=Η χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. γίνεται στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής που υποβάλλουν σχετική αίτηση εφόσον πληρούν συνδυαστικά:
| |
| − | * α) τα "υποχρεωτικά κριτήρια" του πίνακα 1 του άρθρου 7 υπ αριθ. 450/10.01.2025 (ΦΕΚ 159/Β) Απόφασης της Υπουργού Τουρισμού και
| |
| − | * β) τα "βαθμολογούμενα κριτήρια" που περιλαμβάνονται στον πίνακα 2 του άρθρου 7 της προαναφερόμενης Απόφασης και λαμβάνουν συνολική βαθμολογία όχι μικρότερη των 25 βαθμών.
| |
| − |
| |
| − | Συγκεκριμένα τα ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ είναι τα εξής:
| |
| − | * Κ.21 Ποιότητα δομικών υλικών, υλικών διακόσμησης και επίπλωσης
| |
| − | * Κ.22 Ποιότητα χώρου εστίασης (Άνεση αίθουσας)
| |
| − | * Κ.23 Ποικιλία εδεσμάτων Ελληνικής Κουζίνας
| |
| − | * Κ.24 Ποικιλία οίνου και αποσταγμάτων
| |
| − | * Κ.25 Ποιότητα και παρουσίαση εδεσμάτων
| |
| − | * Κ.26 Προσφορά τοπικών προϊόντων
| |
| − | * Κ.27 Προσφορά καλού ψωμιού
| |
| − | * Κ.28 Προσφορά καλού ψωμιού (Πρόσθετη αξιολόγηση)
| |
| − | Πρόσθετη αξιολόγηση θα έχουν όσες επιχειρήσεις εστίασης παρασκευάζουν μόνα τους καλής ποιότητας ψωμί ή χειροποίητο φύλλο για ελληνικές παραδοσιακές πίτες.
| |
| − | * Κ.29 Συντήρηση κρασιού
| |
| − | * Κ.30 Συνολική Ποιότητα
| |
| − | |process_conditions_url=https://mintour.gov.gr//userfiles/de145b9b-fc1f-4650-91eb-b6315a192e52/Template_odhgos-ESPEK.pdf
| |
| − | }}
| |
| − | {{process conditions
| |
| − | |process_conditions_num_id=3
| |
| | |process_conditions_alternative=Όχι | | |process_conditions_alternative=Όχι |
| | |process_conditions_type=Διοικητικές | | |process_conditions_type=Διοικητικές |