Αυτοψία μονάδων παραγωγής ζωικών υποπροϊόντων

Από Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών
Μετάβαση σε:πλοήγηση, αναζήτηση



038f644b-9af2-48d6-81ec-ffa8c9506a71 161114

Με μια ματιά

Υπεύθυνη οργανική μονάδα για την εκκίνηση της διαδικασίας

Περιφέρειες, Περιφερειακές ενότητες, ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Αριθμός δικαιολογητικών

(
2
)

Κόστος

Παρέχεται χωρίς κόστος

Εκτιμώμενος χρόνος

2 μήνες

Περιγραφή

Η διαδικασία αφορά στη διενέργεια αυτοψίας σε μονάδες παραγωγής ζωικών υποπροϊόντων για την ορθή διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων στους χώρους παραγωγής τους, αυτεπάγγελτα, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού της υπηρεσίας (τακτικός έλεγχος) ή ύστερα από αναφορά/καταγγελία (έκτακτος έλεγχος) ή προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμόρφωση σε συστάσεις που έχουν ζητηθεί σε προηγούμενο έλεγχο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (επανέλεγχος).

Βασικές πληροφορίες

Θεσμικός φορέας

Οργανική μονάδα θεσμικού φορέα

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ


Σχετικοί σύνδεσμοι


Τελευταία ενημέρωση

09/04/2025

Αίτηση




Τι θα χρειαστείτε

    Εκτύπωση

    Προϋποθέσεις

      Κόστος

        Σχετικά



        Εξερχόμενα


        Βήματα

          Ψηφιακά βήματα

            Άλλες πληροφορίες

            Εναλλακτικοί τίτλοι

            Έλεγχος για την ορθή διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων στους χώρους παραγωγής τους

            Επίσημος τίτλος

            Έλεγχος σε μονάδες παραγωγής ζωικών υποπροϊόντων

            Γλώσσες παροχής

            Ελληνικά

            Μητρώα που τηρούνται

            Νομοθεσία

              Κατηγορίες

              Είδος διαδικασίας

              Έναυσμα

              Εσωτερική, Καταγγελία

              Τρόπος υποβολής

              Αίτηση (επιστολή), Έγγραφο δημόσιας υπηρεσίας/δημόσιου φορέα

              Συμβάντα ζωής

              Τύπος

              Εξωστρεφής

              Λήξη Διαδικασίας

              Αόριστη

              ,


            • 1 Επαγγελματικές Ο έλεγχος διενεργείται σε χώρους όπου κατά την διάρκεια της βασικής δραστηριότητας παράγονται Ζωικά Υποπροϊόντα ως επακόλουθο. Τέτοιοι χώροι είναι οι εκτροφές ζώων, τα σφαγεία, οι επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων ζωικής προέλευσης, οι ψυκτικές αποθήκες, τα καταστήματα λιανικής πώλησης και και κάθε άλλος χώρος όπου μπορούν να βρεθούν υλικά ζωικής προέλευσης τα οποία πλέον δεν προορίζονται να καταναλωθούν από τον άνθρωπο.

              Όχι Όχι

            • 1 Προγραμματισμός επισήμων ελέγχων σε μονάδες παραγωγής Ζωικών Υποπροϊόντων

              Προγραμματισμός επισήμων ελέγχων σε μονάδες παραγωγής Ζωικών Υποπροϊόντων

              Κατάθεση από: Αυτεπάγγελτη (χειροκίνητα), Αυτεπάγγελτη (ψηφιακά)


              Αποτελεί δικαιολογητικό υπό προϋποθέσεις: Όχι


              Όχι ΑπόφασηΤο «Απόφαση» δεν είναι αριθμός.

            • 2 Καταγγελία για την επιχείρηση

              Καταγγελία για την επιχείρηση

              Σχετικός σύνδεσμος: https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/kataggelies

              Κατάθεση από: Αυτεπάγγελτη (χειροκίνητα), Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά), Κατάθεση από τον αιτούντα (ψηφιακή)


              Αποτελεί δικαιολογητικό υπό προϋποθέσεις: Όχι

              Αποτελεί εναλλακτικό δικαιολογητικό του: 1

              Ναι Αναφορά/ΚαταγγελίαΤο «Αναφορά/Καταγγελία» δεν είναι αριθμός.

            • 3 Εντολή μετακίνησης υπαλλήλων (κλιμάκιο ελέγχου)

              Εντολή μετακίνησης υπαλλήλων (κλιμάκιο ελέγχου)

              Κατάθεση από: Αυτεπάγγελτη (χειροκίνητα), Αυτεπάγγελτη (ψηφιακά)


              Αποτελεί δικαιολογητικό υπό προϋποθέσεις: Όχι


              Όχι ΈγκρισηΤο «Έγκριση» δεν είναι αριθμός.

            • 1 Συλλογή πληροφοριών

              Αρμόδιος διεκπεραίωσης Αρμόδια Διεύθυνση

              Τρόπος Υλοποίησης Έλεγχος

              Περιγραφή Παραλαβή σχεδιαγράμματος της επιχείρησης/εγκατάστασης και της τεχνικής περιγραφής των διαδικασιών όπου υπάρχουν για τον εντοπισμό των σημείων και των σταδίων στα οποία παράγονται τα Ζωικά Υποπροϊόντα

              Σημειώσεις Αν η δραστηριότητα απαιτεί HACCP στην επιχείρηση τότε ελέγχεται και αυτό ως προς τις αναφορές του για Ζωικά Υποπροϊόντα. Ζητείται αρμόδιος υπάλληλος για τα ΖΥΠ εφόσον η επιχείρηση έχει ορίσει κάποιον.

              Όχι Όχι


            • 2 Ελεγχος συλλογής

              Αρμόδιος διεκπεραίωσης Αρμόδια Διεύθυνση

              Τρόπος Υλοποίησης Έλεγχος

              Περιγραφή Παρακολούθηση του τρόπου συλλογής (χωριστής συλλογής ) των ζωικών υποπροϊόντων, της ορθής κατηγοριοποίησης τους, και της άμεσης ταυτοποίησης τους. Ελέγχουμε αν υπάρχουν περιέκτες σε όλα τα σημεία που αναμένεται να προκύψουν Ζωικά Υποπροϊόντα (ΖΥΠ) κατά την διάρκεια των κύριων διαδικασιών της επιχείρησης και αυτοί είναι αντίστοιχοι των κατηγοριών ΖΥΠ που αναλογούν στις διαδικασίες αυτές.

              Σημειώσεις Παρακολουθούμε τον χρόνο που παρέρχεται από την παραγωγή ως την συλλογή, την καταλληλότητα (υλικό -στεγανότητα) και την επάρκεια των περιεκτών για κάθε κατηγορία ζωικών υποπροϊόντων και την σήμανση τους με χρωματικό διαχωρισμό

              Όχι Όχι


            • 3 Ελεγχος προσωρινής αποθήκευσης


              Περιγραφή Ελέγχουμε αν υπάρχει ειδικός χώρος αποκλειστικής χρήσης για τα Ζωικά Υποπροϊόντα, αν αυτός διαθέτει ψυκτικό μηχάνημα και συστήματα καταγραφής της θερμοκρασίας, αν φέρει μόνιμη ειδική σήμανση που να δηλώνει την χρήση ΖΩΙΚΑ ΥΠΟΠΡΟΙΟΝΤΑ.

              Σημειώσεις Σε περιπτώσεις που αποθηκεύονται Ζωικά Υποπροϊόντα περισσότερων της μιας κατηγορίας ελέγχουμε επιπλέον αν οι περιέκτες είναι καλυμμένοι /κλειστοί από πάνω. Σε περιπτώσεις που αποθηκεύονται Ζωικά Υποπροϊόντα τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την σίτιση ζώων ελέγχουμε κατά την αποθήκευση να μην έρχονται σε επαφή υλικά διαφορετικής φύσης και προέλευσης

              Όχι Όχι


            • 4 Ελεγχος για την τήρηση υγιεινής

              Αρμόδιος διεκπεραίωσης Αρμόδια Διεύθυνση

              Τρόπος Υλοποίησης Έλεγχος

              Περιγραφή Ελέγχουμε τα προγράμματα καθαρισμού και απολυμάνσεων των χώρων αποθήκευσης και των περιεκτών μετά την εκκένωση τους, τα προγράμματα προστασίας από έντομα, τρωκτικά και πτηνά καθώς και την τεκμηρίωση εφαρμογής των προγραμμάτων αυτών. Αν υπάρχουν διαδικασίες για την μετακίνηση του προσωπικού που ασχολείται με τα ΖΥΠ, ειδικές ενδυμασίες, αν έχουν γίνει εκπαιδεύσεις προσωπικού κλπ.

              Σημειώσεις Ειδικότερα προσοχή χρειάζεται στα σημεία μεταφορτώσεων των υλικών από τους περιέκτες των σημείων παραγωγής στους μεγαλύτερους περιέκτες στις αποθήκες. Ελέγχουμε αν υπάρχουν σημεία για την απολύμανση των ποδιών κατά τις μετακινήσεις, αν υπάρχει σαπούνι και νερό για πλύσιμο των χεριών κλπ

              Όχι Όχι


            • 5 Ελεγχος ιχνηλασιμότητας


              Τρόπος Υλοποίησης Έλεγχος

              Περιγραφή Ελέγχουμε αν τηρούνται αρχεία: -Ημερήσιας καταγραφής παραγομένων ανά είδος και κατηγορία -Μητρώο αποστολών -Εμπορικών εγγράφων (με επιβεβαίωση παραλαβής) Αν γίνεται χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος για τα ΖΥΠ. Αν τηρούνται ελέγχουμε αν είναι σωστά συμπληρωμένα σε όλα τα πεδία και αν ο προορισμός είναι ορθός Ελέγχουμε αν χρησιμοποιούνται καταχωρημένα οχήματα για τις αντίστοιχες αποστολές.

              Σημειώσεις Ο Υπεύθυνος της επιχείρησης οφείλει να γνωρίσει τις δραστηριότητες όλων όσων συνεργάζεται (αποστέλλει υλικά ) και να τηρεί αρχείο με τις ανάλογες εγκρίσεις τους για τις περαιτέρω διαχειρίσεις που τα αποστέλλει, όπως και για τα οχήματα που χρησιμοποιεί.

              Όχι Όχι






            • Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε στην χρήση των cookies από εμάς.