Απόδοση Επικήδειων Τιμών (Πυροσβεστικό Σώμα)

Από Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών
Μετάβαση σε:πλοήγηση, αναζήτηση090bfdf8-0faa-4b6a-8320-d26f7b7bf88e 984683

Με μια ματιά

Σημεία εξυπηρέτησης

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ (Α.Π.Σ.), ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

Ψηφιακά σημεία παροχής

 • Δεν παρέχεται ψηφιακά

Αριθμός δικαιολογητικών

1

Κόστος

Παρέχεται χωρίς κόστος

Εκτιμώμενος χρόνος

1 ημέρα

Περιγραφή

Η διαδικασία αφορά την απόδοση επικήδειων τιμών στο πυροσβεστικό, εποχικό και πολιτικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και στους εθελοντές αυτού, έπειτα από πιστοποίηση θανάτου υπαλλήλου στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Βασικές πληροφορίες

Θεσμικός φορέας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Εποπτευόμενος ή θεσμικός φορέας ως σημείο εξυπηρέτησης

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

Υπηρεσία / οργανική μονάδα εποπτευόμενου φορέα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ (Α.Π.Σ.)

Σχετικοί σύνδεσμοι

Παρατηρήσεις

Την όλη φροντίδα για την απόδοση των επικήδειων τιμών, έχει η οικεία ΠΕ.ΠΥ.Δ. (όσον αφορά τους Αξιωματικούς), η ΔΙ.ΠΥ.Ν ή Π.Υ. (για όλο το υπόλοιπο προσωπικό) στην οποία υπηρετούσε ή άνηκε οργανικά ο αποβιώσας ή η αντίστοιχη ΠΕ.ΠΥ.Δ. ή ΔΙ.ΠΥ.Ν. ή Π.Υ. στην οποία πρόκειται να ταφεί. Ειδικότερα την ευθύνη της επικήδειας τελετής για τον Αρχηγό, τους Υπαρχηγούς και τους Υποστρατήγους έχει το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδόσεων του Α.Π.Σ., για δε τους υπόλοιπους υπηρετούντες στο Αρχηγείο Π.Σ., όσον αφορά τους Αξιωματικούς έχει η ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, για δε τους υπόλοιπους η ΔΙ.ΠΥ.Ν. Αθήνας.

Αίτηση

Τύπος αίτησης

Γνωστοποίηση/Αναγγελία/Ανακοίνωση

Κατάθεση

Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά)

Κατατίθεται από

Δημόσιους υπαλλήλους, Φυσικά πρόσωπα

Τίτλος

Αναγγελία του θανάτου του υπαλλήλου.

Σημειώσεις

Η αναγγελία ή γνωστοποίηση μπορεί να γίνεται στην Υπηρεσία όπου υπηρετούσε ο εκλιπών, από συγγενικό πρόσωπο με όποιο πρόσφορο μέσο.

Τι θα χρειαστείτε

  Εκτύπωση

  Προϋποθέσεις

   Κόστος

    Σχετικά
    Εξερχόμενα

    Εξερχόμενα

    Άλλο

    Βήματα

     Ψηφιακά βήματα

      Άλλες πληροφορίες

      Εναλλακτικοί τίτλοι

      Τιμές Πυροσβεστικής στις Κηδείες

      Επίσημος τίτλος

      Απόδοση Επικήδειων Τιμών (Πυροσβεστικό Σώμα)


      Νομοθεσία

       Κατηγορίες

       Είδος διαδικασίας

       Έναυσμα

       Αιτούμενη, Γνωστοποίηση/Ανακοίνωση

       Τρόπος υποβολής

       Αίτηση (επιστολή), Τηλεφωνική επικοινωνία

       Συμβάντα ζωής

       Τύπος

       Αμφιστρεφής

       ,


      • 1 Επαγγελματικές Επικήδειες τιμές απονέμονται στο εξής προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος: α. το πυροσβεστικό προσωπικό β. τους εποχικούς πυροσβέστες γ. τους εθελοντές πυροσβέστες δ. το εν εν ενεργεία και σε σύνταξη πολιτικό προσωπικό. Καμία τιμή δεν απονέμεται σε Αξιωματικούς, Πυρονόμους και κατωτέρους οι οποίοι έχουν τεθεί σε απόταξη, για πράξεις που αντιβαίνουν προς το καθήκον τους ως υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος ή πολιτικούς υπαλλήλους ή εποχικούς πυροσβέστες που απολύθηκαν για πειθαρχικούς λόγους.

       Όχι Όχι

      • 1 Η διαδικασία αφορά στη χορήγηση αποσπάσματος Ληξιαρχικής Πράξης Θανάτου, η οποία χορηγείται στους εγγύτερους συγγενείς του/της θανόντος/θανούσης, εφόσον έχει συνταχτεί σύμφωνα με το ν.344/1976 όπως ισχύει. Ληξιαρχική πράξη θανάτου

       Η διαδικασία αφορά στη χορήγηση αποσπάσματος Ληξιαρχικής Πράξης Θανάτου, η οποία χορηγείται στους εγγύτερους συγγενείς του/της θανόντος/θανούσης, εφόσον έχει συνταχτεί σύμφωνα με το ν.344/1976 όπως ισχύει.

       Σχετικός σύνδεσμος: https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/lexiarkhike-praxe-thanatou


       Σχετιζόμενη διαδικασία: Ληξιαρχική πράξη θανάτου

       Σημειώσεις: Εφόσον ζητηθεί από την Υπηρεσία

       Αποτελεί δικαιολογητικό υπό προϋποθέσεις: Όχι


       Όχι 1701

      • Εγκύκλιος 18 2002

       Περιγραφή Επικήδειες τιμές στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Eγκύκλίος που αφορά ενδουπηρεσιακούς παράγοντες


      • 1 Ενημέρωση Πυροσβεστικού Σώματος (μέσω των Υπηρεσιών του), για τον εκλιπών.       Όχι Όχι


      • 2 Συγκρότηση τιμητικού επικήδειου αποσπάσματος και αντιπροσωπείας


       Περιγραφή Συγκροτείται τιμητικό απόσπασμα και ορίζεται αντιπροσωπεία για την απονομή επικήδειων τιμών: α. στο πυροσβεστικό προσωπικό (που αναφέρεται στο άρθρο 2, παρ. 1 του Ν.Δ. 935/71 πλην των περιπτώσεων δ και ε). β. στους εποχικούς και εθελοντές πυροσβέστες θανόντες κατά την εκτέλεση καθήκοντος γ. στους εν αποστρατεία θανόντες Ανώτατους Αξιωματικούς, κατόπιν όμως εγκρίσεως του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.

       Ναι Όχι


      • 3 Συγκρότηση αντιπροσωπείας


       Περιγραφή Αντιπροσωπείες συγκροτούνται για τους: α. Εν αποστρατεία Ανώτατους Αξιωματικούς για τους οποίους δεν κατέστη δυνατό να συγκροτηθεί τιμητικό απόσπασμα. β. Εν αποστρατεία υπόλοιπους πυροσβεστικούς υπαλλήλους. γ. στους εν ενεργεία και συνταξιοδοτηθέντες πολιτικούς υπαλλήλους του Π.Σ. δ. Στους θανόντες εποχικούς και εθελοντές πυροσβέστες που δεν έχασαν την ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

       Ναι Όχι


      • 4 Ορισμός Τελετάρχη και Ομιλητή για την επικήδεια ομιλία


       Περιγραφή Στις επικήδειες τελετές ορίζεται τελετάρχης και δύο βοηθοί, ως υπεύθυνοι για την όλη διεξαγωγή της κηδείας. Η επικήδειος ομιλία είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για τους εν ενεργεία ή σε διαθεσιμότητα πυροσβεστικούς και πολιτικούς υπαλλήλους του Π.Σ., καθώς και για τους εποχικούς ή εθελοντές που πέθαναν κατά την εκτέλεση του πυροσβεστικού καθήκοντος, καθώς και για τους εν αποστρατεία αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ με την σύμφωνη γνώμη του έχοντος την ευθύνη της τελετής και των οικείων του θανόντος, για τους εν αποστρατεία πυροσβεστικούς υπαλλήλους που δεν έφεραν τον βαθμό του Αξιωματικού και τους συνταξιοδοτηθέντες πολιτικούς υπαλλήλους.

       Όχι Όχι


      • 5 Κατάθεση Στεφάνων


       Περιγραφή Στις κηδείες στεφάνι κατατίθεται εκ μέρους του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, αναλόγως τον βαθμό και την κατάσταση (π.χ. εν ενεργεία) του πυροσβεστικού προσωπικού και πολιτικών υπαλλήλων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6, της Εγκυκλίου 18.

       Όχι Όχι


      • 6 Ειδοποίηση των κατά τόπους Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών.


       Περιγραφή Ειδοποιούνται εγκαίρως οι κατά τόπους Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές, για τον θάνατο Αξιωματικού του Π.Σ. προκειμένου να στείλουν αντιπροσωπεία στην κηδεία και τυχόν συνδρομή.

       Όχι Όχι


      • 7 Είδηση στα τοπικά Μ.Μ.Ε.


       Περιγραφή Όταν πρόκειται για κηδείες θανόντων εξαιτίας της Υπηρεσίας και θυμάτων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ανακοινώνεται η είδηση στα τοπικά Μ.Μ.Ε. Συνάμα, η είδηση του θανάτου ανακοινώνεται στα Μ.Μ.Ε. και όταν πρόκειται για κηδείες των εν ενεργεία και επίτιμων Αρχηγών και Υπαρχηγών Π.Σ.

       Όχι Όχι


      • 8 Αποστολή Μουσικής Μπάντας στην κηδεία


       Περιγραφή Η Μουσική Μπάντα του Πυροσβεστικού Σώματος συμμετέχει στην επικήδεια τελετή, όταν: α. πρόκειται για κηδεία Αξιωματικού εν ενεργεία β. πρόκειται για κατώτερους πυροσβεστικούς υπαλλήλους, ή εποχικούς ή εθελοντές πυροσβέστες, θύματα στην εκτέλεση του καθήκοντος γ. πρόκειται για εν αποστρατεία Ανώτατους Αξιωματικούς, κατόπιν εγκρίσεως του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος.

       Σημειώσεις Ελλείψει ή αδυναμία συμμετοχής της Μπάντας του Πυροσβεστικού Σώματος, διατίθεται η Στρατιωτική ή Δημοτική Μουσική Μπάντα, χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

       Όχι Όχι


      • 9 Κοινοποίηση της τελετής σε όλες τις Υπηρεσίες του Σώματος


       Περιγραφή Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδόσεων κοινοποιεί με την εγκύκλιο 54, (εσωτερική αλληλογραφία) το πρόγραμμα της τελετής σε όλες τις Υπηρεσίες του Σώματος.

       Όχι Όχι


      • 10 Κηδεία πυροσβεστικού υπαλλήλου που δεν επελήφθησαν οι οικείοι του


       Περιγραφή Σε περίπτωση κηδείας πυροσβεστικού υπαλλήλου για τον οποίον δεν επελήφθησαν οι οικείοι του, λόγω έλλειψης τους, απουσίας τους κ.λ.π., οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες μόλις πληροφορηθούν για τον θάνατο, επιλέγουν εκκλησία όπου θα τελεσθεί το μυστήριο, κατά προτίμηση στην περιφέρεια της κατοικίας ή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην οποία άνηκε ο αποθανών.

       Όχι Όχι


      • Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε στην χρήση των cookies από εμάς.