ΔΔ
6
0
0
56992
Όχι
1
1
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣΤο «ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ» δεν είναι αριθμός.
6061, 5077
Δικαιολογητικό
Η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά στην παραίτηση από την αίτηση για παροχή διεθνούς προστασίας αιτούντα, του οποίου η υπόθεση ασύλου εντάσσεται στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού Δουβλίνου ΙΙΙ και συγκεκριμένα στην περίπτωση της οικογενειακής επανένωσης (Κανονισμός 604/2013)
Σκοπός του Κανονισμού Δουβλίνου ΙΙΙ είναι η άμεση πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και η εξέταση της αίτησης διεθνούς προστασίας από ένα και μοναδικό Κράτος- Μέλος της Ευρώπης. Ο Κανονισμός προσδιορίζει το Κράτος- Μέλος που είναι υπεύθυνο για την εξέταση μιας αίτησης διεθνούς προστασίας.
Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να μπορεί να παρεκκλίνει από τα κριτήρια ευθύνης, ιδίως για ανθρωπιστικούς λόγους ή λόγους ευσπλαχνίας, ώστε να καθίσταται δυνατή η επανένωση μελών της οικογένειας, συγγενών ή οποιωνδήποτε άλλων προσώπων έχουν σχέση μεταξύ τους, και να εξετάζει αίτηση διεθνούς προστασίας που υποβάλλεται σε αυτό ή σε άλλο κράτος μέλος, ακόμα και εάν η εξέταση αυτή δεν εμπίπτει στην ευθύνη του. Πιο αναλυτικά, σε περίπτωση:
α)ασυνόδευτου ανηλίκου που κάποιο μέλος της οικογένειάς του (γονέας, αδερφός/ή, θείος/α, παππούς/γιαγιά) βρίσκεται νόμιμα σε κάποιο κράτος του «Δουβλίνο ΙΙΙ», το κράτος αυτό είναι υπεύθυνο να εξετάσει την αίτησή του εφόσον είναι προς το μείζον συμφέρον του,
β) ασυνόδευτου ανηλίκου που κανένα μέλος της οικογένειάς του δε βρίσκεται νόμιμα σε κάποιο κράτος του «Δουβλίνο ΙΙΙ», η αίτηση θα εξεταστεί από την Ελλάδα
γ)ενήλικου που κάποιο μέλος της οικογένειάς του , ανεξαρτήτως αν οι δεσμοί προϋπήρχαν στη χώρα καταγωγής, βρίσκεται σε κάποιο κράτος του «Δουβλίνο ΙΙΙ», ως δικαιούχος διεθνούς προστασίας, το κράτος αυτό είναι υπεύθυνο να εξετάσει την αίτησή σας, εφόσον το επιθυμούν και οι δυο πλευρές.
δ)ενήλικου που κάποιο μέλος της οικογένειάς του, με το οποίο οι δεσμοί προϋπήρχαν στη χώρα καταγωγής βρίσκεται σε κάποιο κράτος του «Δουβλίνο ΙΙΙ», ως αιτών άσυλο, το κράτος αυτό είναι υπεύθυνο να εξετάσει την αίτησή σας, εφόσον το επιθυμούν και οι δυο πλευρές.
Τα κράτη που εφαρμόζουν τον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙΙ» είναι τα 27 κράτη της ΕΕ (η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, , η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Τσεχία και η Φινλανδία. Καθώς και 4 συνεργαζόμενα κράτη (Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία).
Το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το BREXIT δεσμεύεται πλέον μόνο για όσα αιτήματα αναδοχής υποβλήθηκαν έως 31/12/2020. Η αποστολή νέων αιτημάτων αναδοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον δυνατή.
0
0
0
0
0
}}
}}
}}